Agrest jest niezwykle bogaty w smaku - trochę kwaśny i cierpki, trochę owocowo słodki. Smaki przeważają zależnie od odmiany i stopnia dojrzałości owoców. Polecamy sięganie po ten najbardziej dojrzały - w przeciwnym razie konieczne będzie dodanie naprawdę sporej ilości cukru.

Agrest - wartość odżywcza

Agrest - krzew o kolczastych gałązkach owocuje w lipcu. Jego owoce są jasnozielone lub w przypadku odmiany czerwonej - różowo-bordowe. Jest źródłem sporej ilości witamin A i C, a także składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Zawartość jednego z tych ostatnich, luteiny sprawia, że agrest ma dobroczynny wpływ na oczy i zmysł wzroku. W sezonie to doskonały sposób na urozmaicenie zbilansowanej diety i odpowiedniego nawodnienia organizmu - zwłaszcza latem.

 

Agrest w kuchni

Agrest doskonale spisze się tam, gdzie słodkie i kwaśne dobrze do siebie pasują. Pamiętajcie więc o słodkich wypiekach takich jak kruche ciasto z agrestem cz drożdżówki. Może się udać również z sernikami czy budyniowymi ciastami, ale to już większe wyzwanie i absolutna konieczność, aby owoce były bardzo dojrzałe i słodkie. Agrest - ze względu na swój wyjątkowy smak - świetnie nadaje się do przetworów. Robi się z niego dżemy i konfitury, ale polecamy również eksperymenty z chutneyami. Dodawaj do owoców nie tylko cukier, ale też octy, nasiona gorczycy i przyprawy. Chutney z agrestu gotuje się przez 20 minut i zamyka w słoikach. Polecamy podawanie do serów lub delikatnych w smaku, soczystych mięs.