Jak jesień, to na stołach muszą zagościć potrawy z dyni! To przecież królowa jesieni, która nie tylko pięknie wygląda, ale i świetnie smakuje. Dzięki temu, że to warzywo staje się coraz bardziej popularne, powstają też coraz to nowsze i ciekawsze potrawy z jego wykorzystaniem. Klika klasycznych pomysłów znajdziecie w naszym artykule najlepsze potrawy z dyni, jednak to nie wszystko!

Potrawy z dynią są dobre dla każdego – niezależnie od płci i wieku. Pestki dyni szczególnie polecane są mężczyznom – zapobiegają one rozrostowi i zapaleniu prostaty. W niektórych przypadkach dynia nie jest głównym składnikiem potraw, a jedynie dodatkiem, który zwiększa wartość odżywczą naszego dania. Właśnie od takich potraw powinniśmy zacząć oswajanie naszych dzieci z dynią, które nieszczególnie otwarte są jeszcze na tego typu smaki.  Kobietom natomiast zalecane są potrawy z dyni zwłaszcza w ciąży. Warzywo to zawiera kwas foliowy, który jest niezbędnym czynnikiem dla rozwoju płodu.

A jest z czego wybierać, bo dynia to produkt uniwersalny, smaczny w słodkich i wytrawnych zestawieniach. Widać też, że warzywo to zyskuje na popularności, bo pojawiają się coraz to nowsze odmiany – przeczytaj więcej w naszym artykule – dynia – popularne odmiany. Co więcej potrawy z dyni możemy przygotować na wiele sposobów – z dyni świeżej, upieczonej czy dyniowego puree. Jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście, koniecznie zobaczcie naszą galerię z aż 32 przepisami i wybierzcie coś dla siebie! A jeśli jeszcze Wam mało, wybierzcie słodkości z galerii ciasto z dyni - 15 przepisów i przepisy na zupę z dyni.