Buraki – warzywo, które w naszych kuchniach jest raczej niedoceniane. Występuje w klasycznych zestawieniach – pod postacią barszczu czy surówek. Jednak Burak to ogromny potencjał, który warto wykorzystać. Szczególnie, że warto je jeść ze względu na jego wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Powinny spożywać je osoby z anemią oraz kobiety w ciąży, ze względu na kwas foliowy. Warto jeść je także ze względu na składniki mineralne – żelazo, magnez, potas, magnez oraz wiele innych.

A do jakich dań warto wykorzystać buraki? W zasadzie do wszystkich!. Zaczynając od śniadania i buraczanej pasty kanapkowej czy buraczanego koktajlu, przez przeróżne dania obiadowe – tarty, pierogi, sałaty aż po ciasta, do których też można wykorzystać buraki. I co ważne, buraki można nie tylko gotować – świetnie w wielu daniach sprawdzą się też pieczone buraki o niezwykle intensywnym smaku. Więcej pomysłów w naszej galerii.