Zielone koktajle można przygotować na wiele sposobów i z wieloma składnikami. To, jak skomponujemy taki napój może mieć nie tylko konkretny smak, ale co ważniejsze odpowiedni wpływ na nasz organizm – może oczyszczać, odchudzać, dodawać energii i oczywiście nawadniać i odświeżać. 

Podstawą takiego koktajlu są zielone liście – szpinak, modny teraz jarmuż, sałata czy pietruszka. To, jak skomponujemy resztę koktajlu, zależy od naszych preferencji – banan, ananas, cytrusy, ogórek, papryka, seler. - możliwości jest bez liku, szczególnie, że i proporcje mają wpływ na końcowy smak. Nie zapomnijcie, by zielone koktajle wzbogacić tez o przyprawy – imbir, kurkuma, cynamon, a także bakalie – orzechy, suszone owoce – to także dodatkowa porcja składników mineralnych, ale i naturalny sposób na podudzenie organizmu.

Co jest ogromnym plusem, taki zielony koktajl pozwala na przemycenie niektórych produktów, których może nie lubimy lub ich smak może być na tyle intensywny, że samodzielnie ciężko nam je zjeść. Co ważne, takie koktajle możemy wzbogacić o substancje niezwykle bogate w cenne dla organizmu składniki – tak zwane superfoods. Spirulina, chlerella, młody jęczmień i pszenica – to produkty, które stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wszystkie występują w postaci proszku, można je więc dodać do ulubionych składników, zmiksować i wypić pyszne zielone koktajle, które jeszcze bardziej odżywią nasz organizm.

 

Zobacz też przepisy na koktajle owocowe.