Zielone koktajle można przygotować na wiele sposobów i z wieloma składnikami. To, jak skomponujemy taki napój, zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni.  może mieć nie tylko konkretny smak, ale co ważniejsze odpowiedni wpływ na nasz organizm – może oczyszczać, odchudzać, dodawać energii i oczywiście nawadniać i odświeżać. 

Zielone koktajle – przepisy łatwe i pyszne

Jak zrobić zielony koktajl? To banalnie proste. W końcu wystarczy wrzucić wszystkie potrzebne składniki do blendera i dokładnie je zmiksować. Warto zadbać o to, by nasze koktajle były odpowiednio skomponowane. Przed ich zrobieniem zastanówmy się, jakich składników warto do nich użyć. Podstawą takiego koktajlu są zielone liście.

Jakiej zieleniny do koktajlu użyć? Wspaniale sprawdzą się klasyki, czyli szpinak i jarmuż. Szpinak zawiera dużo witamin, m.in. B i K, a także beta karoten, kwas foliowy czy wapń i żelazo. Z kolei jarmuż może nie smakować nam w innej formie – ma dość grube i twardawe łodygi, a liście nie są tak delikatne jak listki szpinaku – dlatego warto użyć go w koktajlu. Zawiera dużo witaminy C i K, ma też sporo wapnia, więcej nawet niż mleko.

Co ciekawe, zielone koktajle będą dobre również wtedy, gdy użyjemy do nich sałaty. W sklepach znajdziecie dużo różnych jej rodzajów, każdy z nich się nada. Wiele osób do koktajli dodaje seler naciowy – ma on jednak bardzo charakterystyczny i intensywny smak, co nie wszystkim będzie odpowiadać. Innym zielonym dodatkiem może być natka pietruszki, czyli prawdziwa bomba witaminy C.

Zielone koktajle możemy też przygotować na bazie liści buraka, natki marchewki czy liści rzodkiewki. Tak, te części roślin są jak najbardziej jadalne! Czasami przygotowujemy z nich pesto, a niekiedy dodajemy właśnie do koktajli. Dzięki temu zielone koktajle nie dość, że są zdrowe dla nas, to i dla planety, ponieważ wykorzystujemy całe warzywa w duchu less waste.

Zielone koktajle – z czego zrobić?

Kiedy mamy już zielone liście, czas na wybranie kolejnych składników koktajlu. To, jak skomponujemy resztę koktajlu, zależy od naszych preferencji – banan, ananas, cytrusy, ogórek, papryka, seler - możliwości jest bez liku, szczególnie, że i proporcje mają wpływ na końcowy smak. Nie musimy też podejmować decyzji, czy koktajl będzie warzywny czy owocowy – połączmy warzywa i owoce w jednej szklance!

Koktajlom aksamitnej konsystencji doda banan, z kolei zielony ogórek będzie dawał efekt odświeżenia, zwłaszcza w połączeniu z miętą. Warto także tak skomponować koktajl, by znalazły się w nim zarówno soczyste owoce, takie jak pomarańcze, ale i takie, które mają dość zwartą konsystencję, takie jak owoce leśne, mango czy śliwki. Nie dodawajmy jednak do koktajli zbyt wielu słodkich owoców. Ich bazą powinny być przede wszystkim liście, warzywa i owoce o niskiej zawartości cukru.

Do przygotowania koktajli wybierajmy owoce ze sprawdzonych źródeł. Kupując je w małych sklepach od lokalnych producentów, najlepiej certyfikowanych ekologicznie, mamy gwarancję, że rzeczywiście inwestujemy w swoje zdrowie.

Zielone koktajle a zielone smoothie

Wydawać by się mogło, że zielony koktajl i zielone smoothie to to samo. Nie do końca tak jest. Bazą koktajli często jest mleko lub roślinne napoje, na przykład owsiane, kokosowe czy ryżowe. Poza tym słowo koktajle często przywodzi na myśl także drinki i jest stosowane z nim zamiennie. Z kolei smoothie to głównie zmiksowane z kruszonym lodem warzywa lub owoce. Oczywiście te różnice są jedynie umowne i w naszej domowej kuchni możemy zielone koktajle czy zielone smoothie przyrządzać tak jak nam smakuje.

Zielony koktajl może wyjść nam nieco zbyt gęsty. Co zrobić w takiej sytuacji? Mamy kilka opcji. Przede wszystkim najprostszym rozwiązaniem jest dolanie do koktajlu niewielkiej ilości niegazowanej wody mineralnej lub kranówki. Inną propozycją może być sok owocowy. Warto wycisnąć go samodzielnie – sprawdzą się zwłaszcza pomarańcze i inne owoce, które mają w sobie dużo wody.

Kolejnym patentem jest dodanie do koktajlu lodu i ponowne zmiksowanie. Możemy również do jego przygotowania użyć mleka lub napojów roślinnych, ale wtedy zmieni się także nieco smak koktajlu – będzie bardziej kremowy.

Zobacz też przepisy na koktajle owocowe

Zielone koktajle - dodatki

Zielone koktajle możemy urozmaicać na różne sposoby. Podstawowym jest dodanie do nich ulubionych przysmaków, na przykład odrobiny masła orzechowego czy kostki czekolady. Jeśli jednak nie chcemy dodawać do koktajli dodatkowych kalorii, możemy dosmaczyć je po prostu przy użyciu przypraw. Odrobina chili, szczypta bazylii czy pieprzu z pewnością poprawi smak koktajlu. Nie zapomnijcie, by zielone koktajle wzbogacić też o przyprawy takie jak imbir, kurkuma, cynamon, a także suszone owoce czy rodzynki – to także dodatkowa porcja składników mineralnych, ale i naturalny sposób na pobudzenie organizmu.

Do koktajli możemy też dodać pestki i orzechy – rozdrobnijmy je razem z pozostałymi składnikami lub posypmy gotowy koktajl, żeby dodać do niego element chrupiący.

Co jest ogromnym plusem, taki zielony koktajl pozwala na przemycenie niektórych produktów, których może nie lubimy lub ich smak może być na tyle intensywny, że samodzielnie ciężko nam je zjeść. Co ważne, takie koktajle możemy wzbogacić o substancje niezwykle bogate w cenne dla organizmu składniki – tak zwane superfoods. Spirulina, chlerella, młody jęczmień i pszenica – to produkty, które stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Wszystkie występują w postaci proszku, można je więc dodać do ulubionych składników, zmiksować i wypić pyszne zielone koktajle, które jeszcze bardziej odżywią nasz organizm.

Zdrowe zielone koktajle – na co uważać?

Przygotowując zielone koktajle warto pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że nasze napoje będą jeszcze zdrowsze. Nie wrzucajmy bez zastanowienia składników do blendera, ale chwilę się zastanówmy.

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, najlepiej zmiksować bogate w nie produkty, takie jak natka pietruszki czy szpinak z produktami o dużej zawartości witaminy C, takimi jak cytrusy. Jeśli decydujemy się na użycie szpinaku, do koktajlu warto dodać jakieś źródło białka. Wynika to z faktu, że kwas szczawiowy zawarty w szpinaku skutecznie utrudnia wchłanianie się wapnia, powinniśmy więc wlać do koktajlu nieco mleka lub kefiru.

Co ciekawe, do koktajli często dodajemy także kurkumę. I bardzo dobrze, bo jest naprawdę zdrowa. Jeśli jej używacie, koniecznie dodajcie do koktajlu także porcję czarnego pieprzu. Taka kompozycja może zwiększyć absorpcję kurkumy przez nasz organizm nawet o 2000%. To wynik działania piperyny na substancje zawarte w kurkumie.

Koktajl z zielonych warzyw czy owoców nie powinien być długo przechowywany. Im dłużej trzymamy go w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Pijmy więc zielone koktajle od razu po przygotowaniu.

Zielone koktajle inaczej – smoothie bowl

Zielone koktajle czy smoothie podajemy zazwyczaj w wysokich szklankach ze słomką. Możemy jednak postawić na coś zupełnie innego. Mowa o smoothie bowl. Co to takiego? Koktajl nakładamy do miseczki i układamy na nim kompozycję z pokrojonych owoców, bakalii czy superfoods. Jako że owoce będziemy mieć na wierzchu, do samego koktajlu nie musimy dodawać ich dużo, wystarczy banan. Dobrą bazą takiego koktajlu będzie na przykład zmiksowana kasza jaglana – dzięki temu nasze zielone smoothie bowl będzie bardziej pożywne.

Jaki blender do zielonych koktajli?

Odpowiedź na to pytanie wydaje się prosta. Przede wszystkim wybieramy blender kielichowy. Blenderem ręcznym też od biedy możemy zmiksować owoce, ale nie jest to tak łatwe jak w przypadku kielichowego. Blender kielichowy może być wykonany z plastiku lub szkła. Jeśli pijecie dużo koktajli, lepiej będzie wybrać szklany, który jest bardziej wytrzymały. Warto także zwrócić uwagę na ostrze. Niech będzie na tyle mocne, by oprócz warzyw, owoców i liści pozwoliło nam także rozdrobnić orzechy i pestki. Z nimi zielone koktajle będą jeszcze lepsze!