Ciasto z jagodami to idealny sposób, by skosztować tych owoców w innych daniach niż pierogi i jagodzianki. Ciekawostką jest, że jagody znakomicie łączą się z czekoladą. Nasze przepisy w galerii udowadniają, że można kosztować ich bez końca, przez cały sezon jagodowy. Zebraliśmy dla Was aż 23 przepisy, które pozwolą najeść się jagód na cały rok.

Ciasto z jagodami - porady i dodatki 

Pyszne w smaku i proste w przygotowaniu – takie jest właśnie ciasto z jagodami. Koniecznie musi się ono pojawić na stole w okresie letnim. Jagody to owoce sezonowe, dlatego trzeba się nimi nacieszyć, kiedy jest ich pełno w pobliskich lasach. Poza swoim pysznym słodko - lekko kwaskowatym smakiem, wpływają one bardzo dobrze na nasze zdrowie - regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz uelastyczniają naczynia krwionośne.

Ważnym elementem, podczas przygotowania ciasta, jest pamięć o tym, aby jagody, których użyjemy do naszego ciasta, obtoczyć wcześniej w niewielkiej ilości mąki – sprawi to, że owoce nie opadną na dno ciasta.

Jeśli chodzi o dodatki, to mamy spore pole do popisu. Do ciasta z jagodami idealnie pasować będą płatki migdałów czy orzechy pekan – ich łagodny smak idealnie skomponuje się z wyrazistym smakiem jagód. Jednak jagody lubią towarzystwo też innych owoców, dzięki czemu nasze ciasto może być jeszcze bogatsze. Polecamy dodać do ciasta z jagodami, soczyste brzoskwinie, wyrazisty imbir czy banana. 
Zobacz też: Ciasto z malinami - 33 przepisy

Ciasto z jagodami - nie tylko sernik

Przepisy są różnorodne, każdy więc znajdzie coś dla siebie. Zaczynając od prostych ciast ucieranych, drożdżowego bez wyrabiania i tarty pełnej jagód, przez torciki i rolady, aż po eleganckie ciasta przekładane kremem z jagód czy mocno fioletowy sernik jagodowy. Warto w sezonie wypróbować przynajmniej jeden przepis na ciasto z jagodami. A jeśli uda nam się zamrozić te owoce, można też cieszyć się takimi fioletowymi wypiekami podczas jesiennych i zimowych wieczorów.

Jesli lubisz jagody, przepisy na przetwory z jagód też powinny Ci się spodobać!