Dania z kaszy jaglanej zrobiły się ostatnio niezwykle modne. Polacy na nowo odkryli ten produkt w związku z popularną ostatnio dietą bezglutenową i modą na odkwaszanie organizmu. A skoro kasza jaglana glutenu nie zawiera i oczyszcza organizm, to i na naszych stołach coraz jej więcej. Ale to dobrze, bo to zdrowy produkt, który powinniśmy włączyć do naszej diety, a jemy go zdecydowanie za mało, jak i inne zdrowe kasze.

Jakie więc dania z kaszy jaglanej przygotowywać, by jeść jej jak najwięcej? Nasze zestawienie pokazuje, że z można zrobić z niej wszystko! Kotlety, naleśniki, krokiety, dodać ją do zapiekanki z warzywami czy nafaszerować roladę mięsną. Szukacie innego pomysłu? Sprawdźcie naszą galerię!

Zanim jednak zabierzecie się za przygotowanie dania, zajrzyjcie do krótkiej instrukcji, jak gotować tę kaszę czy na sypko czy na gęsto. Odpowiednie jej ugotowanie to podstawa, by zabrać się za przygotowanie potraw z jej udziałem.

A jeszcze więcej przepisów na dania, w których kryje się ta kasza, znajdziecie w naszej innej galerii - Kasza jaglana na słodko. Dania z kaszy jaglanej pod postacią sałatek znajdziecie w naszej galerii sałatka z kasza jaglaną na 13 sposobów.