Aby przygotować sorbet nie potrzeba wiele – owoce, szczypta cukru lub nie, czasem woda i inne dodatki, które podbiją smak owoców. Te składniki wymieszane ze sobą i zamrożone to najprostszy przepis na dietetyczne i nie tuczące lody owocowe. A biorąc pod uwagę, że owoce w większości składają się z wody, sorbet można przygotować szybko, bo soki owocowe szybko zamarzną.

 

Z jakich owoców można przygotować taki lody? Ze wszystkich! Zobacz naszą galerię a w niej przepisy na sorbet truskawkowy, ananasowy, arbuzowy, lody z porzeczek, kiwi czy gruszki. Czym je dosładzać? Nie musi to być cukier, warto wybrać dużo zdrowszy miód lub syrop klonowy, które dobrze rozpuszczą się bez podgrzewania, a co za tym idzie – zachowają swoje wartości odżywcze, czyniąc sorbet nie tylko smacznym, ale i zdrowym deserem. Warto więc eksperymentować ze smakami wybierając owoce, które lubimy, łącząc je ze sobą, dodając przyprawy, zioła czy skórki owoców cytrusowych.

Więcej w tym temacie przeczytasz a naszym artykule - przepis na sorbet. A jeśli lubisz owoce i szukasz jeszcze więcej przepisów na lody z nimi, zobacz naszą galerię - 17 przepisów na lody owocowe.

Jeśli jesteś miłośnikiem lodów, zobacz nasze galerie: Domowe lody - 19 smaków oraz desery lodowe na 14 sposobów i przygotuj pyszne orzeźwiające desery - zarówno sorbet, jak i lody mleczne!