Jeśli chodzi o nasiona chia, najczęściej dosypujemy je do jogurtu czy mleka. Dzięki żelującym właściwościom szałwii hiszpańskiej, po kilku minutach otrzymujemy pudding chia – pyszny lekki deser lub śniadanie. Potrawa ta od kilkunastu miesięcy jest prawdziwym kulinarnym hitem. Powstało wiele pomysłów na jogurt z szałwią hiszpańską, który wzbogacić można dodatkiem świeżych owoców, bakalii, czekolady, owocowych soków i wielu jeszcze innych składników. Co ważne i wpisujące się w inny kulinarny trend, nasiona chia pod postacią puddingu można przygotować też w wersji wegańskiej – wykorzystując na przykład mleko kokosowe czy sojowe. To doskonały pomysł na zdrowe śniadanie, które można przygotować dosłownie w kilka chwil.

 

Chia - do czego wykorzystać?

Ale nie samymi puddingami człowiek żyje. Szczególnie jeśli mamy do wykorzystania szałwię hiszpańską w dużej ilości, a desery już nam się przejadły. W naszej galerii zebraliśmy kilkanaście przepisów na słodkie i słone dania, do przygotowania których wykorzystacie te pełne prozdrowotnych substancji nasionka, zaliczające się do superfoods.

Zachęcamy do dodawania ich do różnych potraw. Już choćby posypanie ulubionej sałaty łyżką nasion chia czy dodanie ich do domowego winegretu sprawi, że pojawi się w niej coś chrupiącego. A my jednocześnie dostarczymy organizmowi dawki białka, błonnika, żelaza, potasu i magnezu.  

Pieczecie domowy chleb z ziarnami? To przy wyrabianiu ciasta dodajcie łyżkę chia razem z makiem, sezamem czy siemieniem  – to też prosty sposób, by wykorzystać nasiona chia na różna sposoby. A jeśli szukanie nowego pomysłu na chleb, wypróbujcie przepis na chleb bez mąki!

 

Ale to nie wszystko. Pomysły na ciasta z dodatkiem chia z pewnością Was zaskoczą. Szczególnie, że w naszej galerii znajdziecie przepisy na zdrowe wersje tych słodkości. A jeśli myślicie o czymś bardziej fit i prostszym do zrobienia niż ciasto, zobaczcie przepis na kokosowe kulki i batony muesli, do przygotowania których też potrzebne Wam będą nasiona chia.