Nasiona chia, najczęściej dosypujemy do jogurtu lub mleka. Nasiona chia posiadają właściwości żelujące. Dzięki temu po kilku minutach otrzymujemy pudding chia – pyszny lekki deser lub śniadanie. Potrawa ta od kilkunastu miesięcy jest prawdziwym kulinarnym hitem. Powstało wiele pomysłów na jogurt z szałwią hiszpańską, który wzbogacić można dodatkiem świeżych owoców, bakalii, czekolady, owocowych soków i wielu jeszcze innych składników.

Nasiona chia - przepisy dietetyczne

Nasiona chia – przepisy fit, które odżywiają i poprawiają zdrowie. Co ważne i wpisujące się w inny kulinarny trend, nasiona chia pod postacią puddingu można przygotować też w wersji wegańskiej.  Nasiona chia połączone zostają na przykład z mlekiem kokosowym, mlekiem migdałowym, mlekiem owsianym albo mlekiem sojowym To doskonały pomysł na zdrowe śniadanie, które można przygotować dosłownie w kilka chwil. A jednocześnie uzupełnienie zbilansowanej diety, czyli uwzględniającej nie tylko super foods, ale też minimum dwóch litrów wody dziennie. 

Nasiona chia - przepisy

Przepisy z nasionami chia nie kończą się na puddingach. Szczególnie jeśli mamy do wykorzystania nasiona chia w dużej ilości, a desery już nam się przejadły. W naszej galerii zebraliśmy kilkanaście przepisów na słodkie i słone dania, do przygotowania których wykorzystacie te pełne prozdrowotnych substancji nasiona chia, zaliczające się do superfoods.

Nasiona chia to świetny składnik różnych potraw. Już choćby posypanie ulubionej sałaty łyżką nasion chia albo dodanie nasion chia do domowego winegretu sprawi, że pojawi się w niej coś chrupiącego. Pieczecie domowy chleb z ziarnami? To podczas wyrabianiu ciasta można dodać łyżkę chia razem z makiem, sezamem czy siemieniem. A jeśli szukanie nowego pomysłu na chleb, wypróbujcie przepis na chleb bez mąki!

Aby przygotować szybkie śniadanie z nasionami chia można zacząć dzień wcześniej. W ten sposób przygotujecie całonocną owsiankę albo deser chia z mango. Nasiona chia jako pożywny deser chia z mango to prostą przekąską. Wystarczy mleko wymieszać z cukrem, dodać nasiona chia i odstawić na minimum 3 godziny. Następnie należy obrać mango ze skóry i pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest zblendowanie owocu na gładką masę. Można odstawić kilka pokrojonych kawałków do dekoracji. Następnie, gdy nasiona chia podwoją swoją objętość należy je przełożyć do szklanych pucharków. Następnie na wierzch trzeba wyłożyć mus z mango. Przed podaniem dekorujemy cząstkami mango i listkami mięty.

Trzyskładnikowe placki bananowe z chia to kolejny zaskakujący przepis. Do jego wykonania potrzeba tylko pięciu składników. Wystarczy, że trzy banany zostaną rozgniecione widelce. Następnie jajka należy ubić mikserem w misce. Do pojemnika należy dodać rozgniecione banany i dwie łyżki nasion chia. Na koniec całość trzeba wymieszać. Wedle uznania można dodać dwie lub trzy łyżki płatków gryczanych i łyżkę amarantusa. Masę należy nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Jeżeli patelnia posiada nie przywierająca powłokę, można smażyć bez dodatku tłuszczu.

Nasiona chia - muffiny 

Z dodatkiem szałwii hiszpańskiej możecie również upiec smaczne muffinki cytrynowe z nasionami chia. Wystarczy, że w jednej misce będą wymieszane suche składniki (mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól, cukier, nasiona chia, otarta skórka z cytryny i budyń śmietankowy, a w drugiej mokre. Do mokrych składników zaliczane jest roztopione masło oraz jajka, mleko i sok z cytryny.  Następnie należy połączyć zawartości obu misek i krótko wymieszać. Następnie należy masę przelać do papilotek do ¾ ich wysokości. Muffinki cytrynowe należy piec w 190°C około 15 minut. Po tym czasie muffinki cytrynowe z nasionami chia należy wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem można polukrować.

Weganie również mają dostęp do smakołyków, w których są nasiona chia. Przepisy na wegańskie ciastka bywają różne. Proponujemy wegańskie ciastka ze słonecznikiem i chia. Nasiona chia trzeba zalać wodą i pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie nasiona słonecznika powinno się przyrumienić na suchej patelni. Patelnię z nasionami słonecznika odstawiamy do wystudzenia. Następnie płatki owsiane i połowę ziaren słonecznika trzeba zmielić na grubą mąkę. Następnie do mąki można dodać pozostałe składniki. Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kolejnym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 175°C. Następnie mokrymi dłońmi należy uformować 18-20 kulek. Potem trzeba je spłaszczyć i wykonać wgłębienie np. kieliszkiem. Następnie do wgłębienia nakładamy nadzienie z konfitury malinowej. Wegańskie ciasteczka ze słonecznikiem i chia należy piec ok. 12-14 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nasiona chia, który jest prosty w przygotowaniu. Istnieje wiele pomysłów na nasiona chia. Przepisy mogą być w wersjach słodkich i wytrawnych. Jednak zanim zdecydujemy się co z nich zrobić należy je odpowiednio przygotować. Nasiona chia mogą być wykorzystywane bez namaczania. Wtedy nasiona chia lekko chrzęszczą pod zębami i są chrupiącym dodatkiem np.: do sałat. Nasiona chia mają właściwości wiążące wodę. Stąd nasiona chia są częstym dodatkiem do koktajli owocowych, smoothie albo owsianek. Nasiona chia można wcześniej namoczyć przed dodaniem do owsianki albo koktajlu. Na przykład w soku jabłkowym albo ulubionym napoju roślinnym. W ten sposób nasiona chia będą od razu zagęszczać ulubione danie. Na przykład będą nasiona chia naturalnie zagęszczą orientalne curry albo zupę-krem z warzyw.

Nasiona chia to także pomysł na posypkę znanych i lubianych dań. Na przykład smażony łosoś z dodatkami oprószony nasionami chia to pomysł na pełnowartościowy obiad. Nasiona chia – przepisy z ich wykorzystaniem, to zazwyczaj dania fit. Kolejnym dowodem jest warzywny kociołek z kaszą kuskus i nasionami chia to przykład sycącego dania dla całej rodziny. Wykorzystanie cebuli, cukinii, kalarepy, dyni makaronowej i papryki sprawia, że posiłek jest prawdziwą bombą witaminową. Nasiona chia są gotowane przez parę minut wraz z warzywami tworząc smaczną całość. Danie można zmieniać w zależności jakimi warzywami dysponujemy.

To nie wszystkie pomysły na przepisy z nasionami chia. Nasiona chia to zaskakujący dodatek do ciast i ciasteczek. W galerii znajdziecie przepisy na zdrowe wersje słodkości z dodatkiem nasion chia. A jeśli myślicie o czymś bardziej fit i prostszym do zrobienia niż ciasto, zobaczcie przepis na kokosowe kulki i batony muesli, do przygotowania, których też potrzebne Wam będą nasiona chia.

Nasiona chia – właściwości

Nasiona chia dostarczą organizmowi dawki białka, błonnika, żelaza, potasu, cynku i magnezu.  Nasiona chia to bogate źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, E, A oraz kwasów Omega 3 i Omega 6. Nasiona chia obniżają poziom złego cholesterolu oraz obniżają ciśnienie. Duża zawartość błonnika pokarmowego pomaga tworzyć dietetyczne posiłki. Ponadto nasiona chia nawilżają organizm od środka. Dlatego warto sięgać po przepisy z nasionami chia, gdy dni są słoneczne i upalne. Nasiona chia – przepisy na zdrowe przekąski, desery i ciasta znajdziecie w przygotowanej przez nas galerii.