Pasteryzowanie w piekarniku

autor: wiola 06.08.2014 14:54

Z uwagi na fakt,że sezon na przetwory w pełni, macie sprawdzony patent na pasteryzowanie słoików w piekarniku? Słyszałam,że tak można, ale ile czasu i na jakiej temp. je wekować? Lubię robić przetwory, ale te gotowanie w garnkach, gdzie na raz wkładam 3-4 sloiki mnie denerwuje pomału :) Podrzucie prosze cos sprawdzonego.

06.08.2014 15:12

Wiolu, w tym przepisie jest sposób na pasteryzowanie w piekarniku: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybkie-sliwki-w-occie
Robiłam tak pierwszy raz w ubiegłym roku. Niestety, przepisu, na który powołuję się w "radach" nie znalazłam...
Myślę, że czas pasteryzowania zależy od wielkości słoików i tego, czy zawartość ma się podgotować, czy pozostać chrupka.

06.08.2014 15:18

Przy pasteryzowaniu np. ogórków konserwowych trzeba zalać ogórki gorącą zalewą, zakręcić i od razu wstawić do piekarnika, włączyć go na 120 stopni i pasteryzować 10-12 minut. Tak sugerowała Amyma w odpowiedzi na moje pytania dot. pasteryzacji w piekarniku. Ale to była sugestia, a nie sprawdzony sposób.

06.08.2014 18:58

Ostatnio w jakiejś gazecie czytałam o godzinnej pasteryzacji w piekarniku w temperaturze 130 *C, ale nie mogę znaleźć tego artykułu. Moim zdaniem to trochę długo.
Jak znajdę podam gdzie to wyczytałam (to jakaś świeża gazeta)

06.08.2014 19:04

Dla ogórków to na pewno za długo. Rozgotują się na miazgę ;)

11.08.2014 16:42

Sprawdzone - potwierdzone
Nie wolno ustawiać temperatury piekarnika większej niż 100 stopni na jakiekolwiek przetwory. Oczywiście wielkość słoika ma swoje znaczenie - im większy, tym temperatura wzrasta.
Dla średnich słoików najbezpieczniejszą temperaturą jest 80 stopni.
W obu wariantach słoiki trzymamy w rozgrzanym piekarniku 15 minut.
Osobiście nigdy nie pasteryzowałabym ani bigosów, ani sałatek z majonezem ani innych tego typu w piekarniku. Do pieca najlepiej wkładać kwaszone warzywa.

11.08.2014 16:47

Kiszonych warzyw chyba wcale sie nie pasteryzuje?

11.08.2014 18:06

No ja ogórków kwaszonych nigdy nie pasteryzowałam... Zalewam tylko na gorąco (choć niektórzy mi mówią, że można i na zimno) i zakręcam.
W piekarniku nigdy nie próbowałam, ale jakoś wolę ten tradycyjny sposób w garze :) bo ja to tak mam w wielu rzeczach - czego Mama nauczyła to jest dobre i nie trzeba tego zmieniać :)

11.08.2014 18:12

Kiszone można krótko pasteryzować, żeby przerwać proces kiszenia. Ja nigdy tego nie robiłam, ale wiem, że niektórzy to praktykują.

18.09.2014 08:12

Niedawno robiłam szczaw w słoikach na zimę, a że miałam nagrzany piekarnik, więc włożyłam słoiki na 90 * na ok 15 minut i trzymają się .

02.06.2015 13:42

Potrzebuję sprawdzonych rad do pasteryzacji gotowych obiadów np: fasolka po bretońsku, bigos, gołąbki, pulpety. Jak macie doświadczenia złe i dobre, to proszę się podzielić, zależy mi na sporych zapasach. Boję się ryzykować. Interesują mnie dania obiadowe, nie przetwory. Czytałam że do rzadkich dań typu sosy, fasolka trzeba dać łyżkę lub dwie oliwy aby zamknąć dopływ powietrza do jedzenia. W daniach mniej rzadkich, zostawić 1-2 cm miejsca od wieczka. Mam na to 1,5 tygodnia, więc proszę o pomoc :)

02.06.2015 14:09

Kasiu wkładałam do słoików bigos,fasolkę po bretońsku,gołąbki w sosie wrzące od razu po ugotowaniu (słoiki wyparzone i gorące) i od razu zakręcałam i się zasysało, potem trzymałam w lodówce. Jeśli mają być trzymane poza lodówką lepiej zapasteryzować.

02.06.2015 15:41

Pewnie poza lodówką i najpierw odbędzie podróż 24 godzinną :) zapasteryzuję i zobaczymy jak to będzie, podzielę się z Wami doświadczeniami :D

02.06.2015 15:47

Ja robiłam leczo i tak jak piszesz zalewałam wierzch 2-3 łyżkami oleju i pasteryzowałam, stało w szafce i nic się mu nie działo, niedawno zużyłam ostatni słoik, po dwóch latach chyba, tylko cebuli nie dawałam, bo czytałam gdzieś, że z cebulą mimo pasteryzacji się nie utrzyma :/

02.06.2015 17:55

Ja jak pasteryzuję potrawy gdzie znajduje się mięso długo nawet do 1.5 - 2 godzin a samo mięso np pasztet czy galaretę 2 -2.5 godziny zależy od sezonu latem dłużej pasteryzację robię metodą tradycyjną

02.06.2015 21:10

oooo to już coś mam, o cebuli nie wiedziałam :) dziękuję :) jak się jeszcze komuś coś przypomni to będzie mi miło jak podzieli się tu wskazówkami. Ja z pierwszą turą ruszę w sobotę, zobaczę co i jak mi to pójdzie :)
...chociaż tam lodówka jest ale pewnie nie ma w niej miejsca bo każdy coś ma i jest zapchana a w pokoju mieszka 6 osób :/ dlatego już obstawiam opcję - bez lodówki.