Jeśli zastanawialiście się, co warto dodać do kotletów mielonych, aby były doskonale soczyste, a zarazem delikatne w smaku, mamy dla was pyszną podpowiedź. Zwykle dodajecie ten składniki do pizzy albo kładziecie na kanapki, a okazuje się, że świetnie nawilża masę mięsną i dodaje jej upragnionej konsystencji. Kotlety mielone z dodatkiem sera mozzarella to hit na polskich stołach. Po usmażeniu są smakowicie pulchne i aromatyczne. Jeżeli używacie chudego mięsa drobiowego, ser sprawi dodatkowo, że masa będzie się znacznie łatwiej formowała.  

Kotlety mielone z serem mozzarella - prosty przepis 

Składniki: 

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 opakowanie kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula sera mozzarella
  • 2 duże cebule białe
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • sucha kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dobrze wyróbcie w misce – ręcznie lub za pomocą szpatułki;
  2. Dodajcie namoczoną kajzerkę w mleku;
  3. Cebulę pokrójcie w mniejszą kosteczkę i zeszklijcie na maśle lub oleju. Karmelizowana cebula doda słodyczy i dymnego posmaku. Doprawcie solą, pieprzem;
  4.  Pokrójcie mozzarellę w kosteczkę i wkomponujcie w mięsną masę;
  5. Wyróbcie tak, aby mięso kleiło się i ułatwiało formowanie;
  6. Uformujcie kotlety i opanierujcie bułką tartą;
  7. Smażcie na złoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony;
  8. Tak przygotowane kotlety mielone podawajcie z mizerią lub surówką z kiszonej kapusty. 

Jak przygotować idealne kotlety mielone z serem mozzarella?

Jeżeli mielicie mięso samodzielnie – wołowe czy wieprzowe – podczas przeciskania w maszynce warto dodać na tym etapie mozzarellę. Sprawdzi się również feta czy ser kozi. Lepiej połączy się z mięsem. Aromatem przejdzie cała masa i znacznie lepiej będziecie mogli formować kotlety, ponieważ nie będzie ona zbita, tylko lżejsza i bardziej klejąca.