Jeśli zastanawialiście się, co warto dodać do kotletów mielonych, aby były doskonale soczyste, a zarazem delikatne w smaku, mamy dla was pyszną podpowiedź. Zwykle dodajecie ten składniki do pizzy albo kładziecie na kanapki, a okazuje się, że świetnie nawilża masę mięsną i dodaje jej upragnionej konsystencji. Kotlety mielone z dodatkiem sera mozzarella to hit na polskich stołach. Po usmażeniu są smakowicie pulchne i aromatyczne. Jeżeli używacie chudego mięsa drobiowego, ser sprawi dodatkowo, że masa będzie się znacznie łatwiej formowała.
Kotlety mielone z serem mozzarella - prosty przepis
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 opakowanie kuleczek mozzarelli lub 1 duża kula sera mozzarella
- 2 duże cebule białe
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- bułka tarta
- sucha kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso dobrze wyróbcie w misce – ręcznie lub za pomocą szpatułki;
- Dodajcie namoczoną kajzerkę w mleku;
- Cebulę pokrójcie w mniejszą kosteczkę i zeszklijcie na maśle lub oleju. Karmelizowana cebula doda słodyczy i dymnego posmaku. Doprawcie solą, pieprzem;
- Pokrójcie mozzarellę w kosteczkę i wkomponujcie w mięsną masę;
- Wyróbcie tak, aby mięso kleiło się i ułatwiało formowanie;
- Uformujcie kotlety i opanierujcie bułką tartą;
- Smażcie na złoty kolor przez około 3 minuty z każdej strony;
- Tak przygotowane kotlety mielone podawajcie z mizerią lub surówką z kiszonej kapusty.
Jak przygotować idealne kotlety mielone z serem mozzarella?
Jeżeli mielicie mięso samodzielnie – wołowe czy wieprzowe – podczas przeciskania w maszynce warto dodać na tym etapie mozzarellę. Sprawdzi się również feta czy ser kozi. Lepiej połączy się z mięsem. Aromatem przejdzie cała masa i znacznie lepiej będziecie mogli formować kotlety, ponieważ nie będzie ona zbita, tylko lżejsza i bardziej klejąca.
Komentarze