Aby uniknąć zważenia kremu, wszystkie jego składniki powinny mieć tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Poza tym, dobrze jest margarynę zastąpić masłem, możliwie jak najdelikatniejszym. Jeżeli jednak już zdarzy się nieszczęście, nie załamujmy rąk. Aby uratować zważony krem, można: - Zastosować kąpiel wodną - wstawić naczynie z kremem do większego naczynia z gotującą się wodą i miksować do uzyskania gładkiej masy. Nie przejmujmy się, jeśli krem stanie się za rzadki - wystarczy go później schłodzić, aby odzyskał odpowiednią konsystencję. - Dodawać do kremu po łyżce wrzącej wody i miksować do uzyskania gładkiej masy. - Rozetrzeć w drugim naczyniu trochę masła lub margaryny (w zależności od tego, czego użyliśmy do kremu) i dodawać po łyżce zważony krem, cały czas miksując. Może się jednak zdarzyć, że czynność tę trzeba wykonać dwu- albo i trzykrotnie.