Jak pomidorowa, to tylko na rosole z wczoraj. Tę zasadę wyznaje się w wielu polskich domach i nie bez przyczyny. Domowy przecier pomidorowy i przyprawy w połączeniu z aromatycznym rosołem tworzą pyszną zupę, której nikt się nie oprze. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale mimo to w każdym domu smakuje nieco inaczej. W końcu każdy ma swoje sposoby na ugotowanie klasycznej pomidorowej, a diabeł tkwi w szczegółach. Czasami wystarczy bowiem tylko odrobina pewnego składnika, by odmienić jej smak. 

Wrzućcie to do zupy pomidorowej, a nie pożałujecie

Najsmaczniejsza zupa pomidorowa to taka, która gotowana jest na własnym, domowym przecierze. Latem cudownie smakuje, gdy zrobicie ją ze świeżych pomidorów, najlepiej samodzielnie wyhodowanych. Takiej pomidorowej nic nie przebije.

 
Łatwo podkręcicie smak zupy w jeszcze jeden sposób. Pod sam koniec gotowania, dodajcie do garnka 1 łyżeczkę masła. W końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego taki dodatek od razu sprawi, że pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Jeżeli chcecie ją zjeść także na drugi dzień, lepiej dodajcie masło do zupy po rozlaniu jej na talerze. Jeśli znajdzie się ono w garnku, może przyspieszyć psucie się zupy.

Co zrobić, by zupa pomidorowa była jeszcze lepsza?

Masło to tylko jeden ze sprytnych trików na wzbogacenie smaku zupy pomidorowej. Koniecznie musi się w niej znaleźć też czosnek, który doskonale komponuje się z pomidorami. Najlepiej sprawdzi się suszony, o mocnym aromacie. Nie zapomnijcie też o cukrze. Taki słodki dodatek przełamuje gorycz pomidorów i sprawia, że zupa jest po prostu smaczniejsza. A jeżeli lubicie włoskie klimaty, wzbogaćcie to danie kilkoma szczyptami suszonego oregano, a na talerzu udekorujcie liśćmi bazylii.