W ostatnich latach popularność zup w postaci kremów jest coraz większa. Powstają nowe przepisy, urozmaicenia w postaci ciekawych składników i dodatków. Jedno jest pewne, taka zupa dzieki swojej aksamitnej konsystencji rozpływa sie w ustach! Ten rodzaj zupy pozwala eksperymentować i stwarzać pyszne kombinacje smakowe.

Kremowe zupy są idealne dla zabieganych osób, którym trudno znaleźć czas na gotowanie.  Robi się je bardzo szybko, są zdrowe i niskokaloryczne. Nie musimy się ograniczać i możemy je jeść o kazdej porze dnia. Przygotowanie takiej zupy zajmuje nie więcej niż 40 minut.

Zupa krem to doskonały sposób na poznawanie nowych smaków, łączenie zaskakujących skłądników, dodawanie przypraw, dzieki czemu za kazdym razem możemy osiągnąc inny smak, niż wczesniej. To my decydujemy, jakie skłądniki chcemy połączyć i jaki uzyskać smak! W takie zupie możemy dołączyć warzywa, których nie lubimy jeśc osobno, a w połączeniu z innymi składnikami zjemy je ze smakiem! To super pomysł na uzupełnienie składników odzywczych i witamin w organizmie.

Zupy najlepiej podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami słonecznika czy dyni. Warto dodać też na koniec świeże zioła, kiełki, śmietanę czy jogurt.

Czym zagęszczać zupę krem?
Najlepiej niczym! Już same ugotowane i zblenodwane warzywa tworzą gęsty krem. Jeśli jednak zupa wyjdzie zbyt wodnista można dodać kaszą jaglaną, ziemniak, czy zblendowaną ciecierzycę.

materiały prasowe Bosch

Żeby otrzymać wyjątkowo gładką konsystencję kremu warto zainwestować w dobry blender.
My polecamy blender kielichowy Bosch VitaPower Serie 4. Przyrządzanie pysznych, sycących, aksamitnie gładkich i zdrowych zup jest teraz łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej.

Za naciśnięciem jednego przycisku zamienia on świeże i mrożone składniki w delikatny krem. Nawet czyszczenie tego blendera jest łatwe.
Urządzenie posiada opatentowany system wyjmowania ostrza EasyKlick – wystarczy jeden ruch i w łatwy sposób można wyjąć elementy i je umyć.

materiały prasowe Bosch

Wysokiej jakości szklany kielich o grubych ściankach jest idealny zarówno do blendowania gorących zup jak i zimnych napojów. Nie musimy się obawiać blendowania gorących warzyw i bulionu. A ostrza wykonane ze stali nierdzewnej gwarantują perfekcyjne rezultaty blendowania różnych składników.

Umieszczone w kielichu elementy poprawiające jakość mieszania zapewniają optymalny przepływ składników, dzięki czemu konsystencja zupy jest jeszcze lepsza i bardziej gładka. Blender zawiera również wielofunkcyjny popychacz, który pozwala wpychać i zgarniać ze ścianek kielicha wszystkie składniki podczas blendowania, bez konieczności otwierania pokrywy.

Już nie musimy się też martwić, że niedokładnie założyliśmy pokrywę w blenderze. Dopóki pokrywa nie będzie odpowiednio zamknięta, blender nie uruchomi się. Potwierdzi nam to zielony wskaźnik na urządzeniu.Dzięki temu mamy pewność, że nasza zupa krem nie "wybuchnie" nam niespodziewanie! Bosch VitaPower Serie 4 musi być odpowiednio zainstalowany, aby zaczął pracować. Zasada jest prosta - urządzenie się nie włączy, gdy pokrywa jest niedomknięta.

materiały prasowe Bosch
A teraz wypróbujcie nasze przepisy, które polecamy przygotować w blenderze VitaPower Serie 4 Bosch i wytypujcie swój ulubiony.

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Składniki:

  • 2 pory                                                    
  • 350 g ziemniaków              
  • 50 g marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosneku
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej                      
  • chleb bawarski wieloziarnisty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Zieloną część pora odkrajamy, pozostałą białą część kroimy w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie miksujemy wszystko w blenderze. Polecamy blender kielichowy Bosch VitaPower Serie 4.
Posypujemy grzankami.

Zupa krem z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 700 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta cukru, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sok z ½ cytryny
  • opcjonalnie do ozdoby: pestki słonecznika i pokruszony kozi ser

Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do garnka. Zalewamy je 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 30 minut pod przykryciem.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze godzinę.
Czekamy aż zupa ostygnie, blendujemy ją, dodajemy oliwę, cukier oraz sok z cytryny.
Zupę podgrzewamy i delektujemy się jej smakiem.

Zupa krem ze szparagów (z boczkiem)

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparag
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • 700 ml bulionu drobiowego
  •  1 liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • 1 bagietka
  • 5 szt. suszonych pomidorów
  • 100 g boczku wędzonego
  • 60 g śmietany 18%
  • 3 gałązki tymianku
  • 30 ml  sok z cytryny
  • sól, pieprz

Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i przysmażamy. Następnie odkładamy je na ręcznik papierowy (w celu odsądzenia nadmiaru tłuszczu). Część boczku zostawiamy do ozdobienia zupy. Dalej cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle.
szparagi

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy je do cebuli i smażymy przez kilka minut, a potem wlewamy bulion, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 7–10 minut, aż szparagi będą miękkie, ale zachowają swój zielony kolor. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie – zupa krem ze szparagów jest gotowa.
Bagietkę w kromki i podpiekamy w piekarniku, przez maksymalnie 10 minut. Opcjonalnie możemy też przygotować je na patelni. Można je dodatkowo przesmarować oliwą z oliwek i posypać czosnkiem granulowanym. Po upieczeniu układamy na nich suszone pomidory.
W czasie, gdy bagietka się podpieka, miksujemy zupę w blenderze, a następnie doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Potem wlewamy ją do głębokiego talerza, dodajemy po łyżce gęstej śmietany i boczek. Dekorujemy tymiankiem i serwujemy z grzankami.

Zupa krem z białych warzyw

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 300 g selera
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • garść stołowa pestek dyni
  • 2 ząbki   czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka stołowa    oleju z pestek dyni
  • natka pietruszki

Zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw. Selera, ziemniaki i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gruszkę obieramy i kroimy na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dorzucamy warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smażymy około 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy 4 szklanki wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy gruszkę. Wszystko miksujemy na gładki krem w blenderze. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Zupę krem z białych warzyw posypujemy z wierzchu prażonymi pestkami, skraplamy olejem z pestek dyni i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Rada:
Do przygotowania kremu z białych warzyw, możemy dodać również inne białe warzywa takie jak kalafior czy kalarepa.
Do białej zupy kem możemy dodać serek mascarpone lub śmietanę kremówkę 30%. Dzięki temu nasza biała zupa będzie jeszcze bardziej sycąca i kremowa.

Zupa krem z bobu i groszku

Składniki:

  •     1 kg bobu
  •     1/2 kg zielonego groszku
  •     sól, cukier, masło
  •     szklanka bulionu
  •     drobiowego
  •     2 ząbki czosnku
  •     2 łyżki oleju orzechowego
  •     2 łyżki oliwy
  •     pieprz
  •     kilka łyżek płynnej kremówki
  •     pumpernikiel
  •     natka pietruszki i świeża mięta

Bób i groszek gotujemy osobno w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, cukru i masła. odcedzamy, studzimy, bób obieramy z osłonek, garstkę odkładamy, odkładamy też garstkę groszku. Resztę groszku i bobu miksujemy w blenderze na gładkie purée z ciepłym bulionem, posiekanym czosnkiem, olejem i oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy niewielką ilością kremówki. Posypujemy pokruszonym pumperniklem, natką i miętą.

A jeśli zostanie Wam trochę zupy kremu albo surowych składników, bo kupiliście ich więcej niż planowaliście, możecie zachować ich świeżość na dłużej z systemami przechowywania próżniowego.

materiały prasowe Bosch

W skrócie przechowywanie próżniowe oznacza usunięcie powietrza (wraz z tlenem) z pojemnika albo woreczka próżniowego, dzięki czemu powstaje niższe niż normalne ciśnienie atmosferyczne, a zawartość zostaje hermetycznie zamknięta. Brak tlenu ogranicza rozwój bakterii i grzybów, co przekłada się na dłuższy termin przydatności do spożycia. System próżniowy marki Bosch to perfekcyjne rozwiązanie do domowego zastosowania. Wystarczy włożyć żywność do specjalnego woreczka czy pojemnika, podłączyć odpowiednią końcówkę próżniową, odessać powietrze za naciśnięciem jednego przycisku i gotowe. Szczelnie zamknięte i zabezpieczone jedzenie utrzyma świeżość na dłużej!