Wolnowar (ang. Slowcooker, Crock-Pot) to elektryczne urządzenie do gotowania potraw w niskiej temperaturze.

Wolnowar to wynalazek, który przywędrował do Europy z Ameryki. Jak sama nazwa wskazuje, służy do wolnego przygotowywania potraw w niskiej temperaturze.

 No dobrze, ale po co przygotowywać je powoli, skoro da się szybciej, w klasyczny sposób  - w garnku? Wszystko właśnie rozchodzi się o ten czas – wolne duszenie pozwala zatrzymać wszystkie substancje odżywcze składników, z których składa się nasz obiad. Mięso staje się kruche, soczyste, rozpływa się w ustach. Dodatkowo, dłużej gotowane  to więcej naturalnego smaku i aromatu potraw. Dodatkowy plus, dla tych dbających o linię, duszenie w wolnowarze nie wymaga dodatkowego tłuszczu, a potrawy nie przypalają się.

To urządzenie to także oszczędność czasu  - dania mogą przygotowywać się kiedy śpimy, jesteśmy w pracy czy z dziećmi na spacerze. Z pewnością, że nic się nie przypali, ogień pod garnkiem nie zgaśnie, a proces gotowania nie będzie tak kosztowny jak klasyczne duszenie.