Topinambur, znany także jako karczoch jerozolimski lub słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej. Roślina ta jednak rozprzestrzeniła się po świecie, stając się Rośliną jadalną, i pastewną. Również w Europie była to znana roślina, która pojawiała się w kuchniach, jak produkt spożywczy, na równi z ziemniakiem. Topinambur pojawia się na straganach zimą, kiedy brak nam pełnej palety świeżych warzyw i owoców. To właśnie  czas, kiedy warto go pożywać, szczególnie, że wzmacnia on odporność. Dodatkowo, pozytywnie wpływa na cerę, zawiera sporą dawkę witaminy C i B1 oraz potasu.

Topinambur obiera się ze skórki, a dalej można postępować  z nim jak z ziemniakiem, z ta różnica, ze możemy także schrupać topinambur na surowo. Warto jednak skropić obrany i pokrojony topinambur wodą z sokiem z cytryny, by nie zrobił się ciemny. Przed obróbką termiczną wystarczy go wytrzeć ręcznikiem papierowym. 

Zobacz też przepisy z topinamburem.