Tamaryndowiec to tropikalne drzewo pochodzące pierwotnie z równikowego obszaru Afryki. Rośnie w wielu regionach tropikalnych na całym świecie. 

Owoc tamaryndowca przypomina duże strąki fasoli, które rosną na wiecznie zielonych drzewach. Przyprawa ta występuje w wielu kuchniach świata – arabskiej, tajskiej, indyjskiej, meksykańskiej. W smaku jest on cierpko-kwaśno-słodki i choć można zastąpić go cytryną, jeśli chcemy uzyskać oryginalne, egzotyczne smaki, nie powinno go w naszej kuchni zabraknąć.

Kupując pastę z tamaryndowca najlepiej wybrać gotową pastę z tamaryndowca w słoiku lub miąższ bez pestek  w sprasowanej formie, który rozrabia się z wodą, przeciera przez sito i otrzymuje pulpę. Dalej wystarczy rozpuścić ją w płynie. Pasta z tamaryndowca ma kolor brązowy i przy przyrządzaniu dań z jego wykorzystaniem warto mieć to na uwadze, bo wpływa na kolor potraw, szczególnie zup, koktajli, sosów.