Istnieje sporo zamienników białego cukru – stewia, miód czy na przykład syrop z agawy. Agawy rosną głównie na terenie Meksyku oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Można je spotkać także w innych krajach Ameryki Południowej. Syrop z agawy uzyskuje się poprzez nacięcie rdzenia rośliny i wyciśniecie soku. Ten filtruje się i podgrzewa, a następnie poddaje procesowi koncentracji, by otrzymać syrop, o konsystencji odrobinę mniej gęstej niż miód, o miodowej barwie od jasnej po ciemną.

Syrop z agawy jest kilkukrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając niższy indeks glikemiczny. A im niższy indeks glikemiczny, tym mniejsze stężenie glukozy we krwi, a co za tym idzie – wolniejsze odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Syrop może być wykorzystywany do słodzenia, tak samo jak cukier. Dobrze się rozpuszcza w wodzie, może być dodawany do potraw zimnych i ciepłych, słodkich i wytrawnych.  

Warto jedna uważać na podróbki, produkowane nie z rdzenia a korzenia agawy, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.