Jednak palma pierwszeństwa należy się Chińczykom – badania archeologiczne wykazały, że w Chinach bulgur jedzono już 2800 lat przed naszą erą.

Kasza bulgur najbardziej kojarzona jest jako produkt kuchni Bliskiego Wschodu, choć pojawia się też w kuchniach południowej Azji.

Składnik ten, choć zwany kaszą, jest wytwarzany z namoczonych i wysuszonych ziaren zboża, które następnie mieli się, otrzymując różne rodzaje bulguru– drobny, średni i gruby. Najczęściej wywarza się go z pszenicy twardej – durum.

Co można przygotować z bulguru? Oczywiście wszelkiego rodzaju pilawy, faszerowane  warzywa oraz chyba najpopularniejsze danie z bulgurem – sałatkę tabbouleh i kibbeh – smażone mięsne kulki z bulgurem. Bulgur może być smaczną alternatywą dla kasz i ryżu, jeśli natomiast nie mamy pod ręka bulguru możemy wykorzystać kaszę kuskus.

Zobacz:   Kasza bulgur w kuchni. Przepisy wegetariańskie i mięsne