- Pieczarki, zanim zaczniemy je smażyć, należy wyczyścić je wilgotną szmatką lub wypłukać

- Pieczarki możemy przed smażeniem pokroić w plastry lub jeśli są małe, smażyć je w całości

- Do smażenia możemy użyć oliwę lub masło

- Równie smaczne rozwiązanie to usmażenie pieczarek na tłuszczu wytopionym z boczku i podanie ich właśnie ze skwarkami

- Inna szkoła mówi, by  pieczarki podsuszyć na suchej patelni, a dopiero potem je smażyć, dodając masło

 - Pod koniec smażenia można wlać na patelnię trochę sosu sojowego, który idealnie dopełnia smak pieczarek

- Ważne jest by podczas smażenia płyn z pieczarek odparował

- Pod żadnym pozorem nie dodawajmy soli wsmażone trakcie smażenia, bo grzyby puszczą wtedy dodatkowy płyn

- Jeśli mamy dużą ilość pieczarek, lepiej smażyć je na patelni partiami

- Żeby pieczarki ładnie się zezłociły najlepiej, żeby były ułożone luźno na patelni i nie dotykały się

- Pamiętajmy, żeby nie przykrywać patelni pokrywką, ponieważ pieczarki będą zbyt wodniste, a nie odpowiednio wysmażone

- Jeśli pieczarki mają być daniem samym w sobie, można podać je z natką pietruszki, szczypiorkiem, podsmażoną cebulką lub sosem śmietanowym