Jak rozbudzić się w zimowy poranek, gdy za oknem jeszcze ciemno i zimno? Może warto pomyśleć o czymś smacznym i pożywnym co rozbudzi nas ze snu i doda energii na cały dzień? Śniadanie powinno być dobrze zbilansowane i zawierać porcję węglowodanów (np. pieczywo, płatki owsiane lub musli, makaron, ryż lub kaszy do zupy mlecznej) oraz białka pełnowartościowego (mleko i jego przetwory, jaja, wędlina) z dodatkiem warzyw lub owoców.

Najlepszym pomysłem na rozgrzewające śniadanie jest przygotowanie posiłku na ciepło, zatem warto przygotować płatki owsiane na mleku (najlepiej o zawartości tłuszczu 1,5-2%) z dodatkiem kawałków pachnącej pomarańczy, posypane cynamonem. Inną wersją takiego śniadania jest owsianka z dodatkiem pokrojonej mandarynki, kiwi, ananasa, gruszki albo jabłka lub, jeśli pragniemy poczuć zapach lata, wykorzystać można mrożone truskawki lub maliny. Można też wybrać inną wersję i dodać pokrojone suszone morele, śliwki lub rodzynki. Dodatkowo można wsypać kilka pokruszonych orzechów włoskich lub migdałów, dzięki którym taki posiłek będzie dodatkowo bogaty w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe lub wzbogacić danie o dodatek pestek słonecznika lub dyni.

Dla osób, które wolą prostsze w przygotowaniu posiłki, proponujemy mleko lub jogurt naturalny z otrębami lub naturalnym musli z dodatkiem świeżych owoców lub orzechów. Pyszny i energetyczny zestaw stanowi ciepłe mleko z dodatkiem musli, pokrojonego banana i startą na wierzchu czekoladą. Niewskazane są płatki typy crunchy, ponieważ są bardzo kaloryczne i zawierają dużą ilość tłuszczów i cukru oraz płatki śniadaniowe w polewach czekoladowych i miodowych, ponieważ mają niską wartość odżywczą.

Można też przygotować kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, chleba razowego lub bułek owsianych, grahamek lub orkiszowych, które zapieczone w tosterze będą chrupiące i aromatyczne, z dodatkiem białego serka twarogowego lub ziarnistego posypanego orzechami z łyżeczką miodu. Z serka ziarnistego można przygotować inne śniadanie, dodając do niego pestki słonecznika, gruszkę i miód zagryzając posiłek kromkami chrupiącej podgrzanej bułki owsianej.
Dobrym pomysłem są też zapiekanki z mozzarellą lub niskotłuszczowym serem żółtym, które zapieczone z pomidorem lub kawałkami papryki są smaczne oraz zdrowe.

Ważnym elementem śniadania jest też napój jaki spożywamy podczas jedzenia. Jeśli na śniadanie przygotowaliśmy zimne kanapki z jajkiem, serkiem lub wędliną to wskazane jest, aby napój był gorący, można przygotować owocową herbatę z suszu owocowego (malina, hibiskus, dzika róża, owoce leśne, żurawina, truskawka, porzeczka itp.) lub zieloną albo czarną herbatę z dodatkiem syropu owocowego lub łyżeczką konfitury. Do gorącej herbaty można też wrzucić plasterek cytryny, pomarańczy albo mandarynki, dzięki czemu będzie miała owocowy aromat.
Często, jako ważna składowa posiłku, pojawia się też kawa z mlekiem. Powinno się jednak pamiętać, że dodatki do niej mogą być bardzo kaloryczne, zatem najlepiej unikać syropów oraz innych kolorowych i kalorycznych dodatków.

Po takim śniadaniu można ruszyć do codziennych obowiązków z nową energią nawet w zimowy poranek.

logo

Autorką artykułu jest Aleksandra Kubacka, dietetyczka z pracowni dietetycznej Mój dietetyk