ZIEMNIAKI

+Są dietetyczne - w 100 g ugotowanych, czyli około dwóch łyżkach, jest tylko 77 kalorii.      

+ Dostarczają witaminy C - w jednej sporej sztuce jest połowa dziennej dawki. Najwięcej znajduje się pod skórką.  

+ Dbają o humor - witamina B6, zawarta w ziemniakach, łagodzi objawy PMS i utrzymuje w dobrej kondycji układ nerwowy.       

Sycą na krótko - po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi szybko rośnie. Aby go zbić, organizm produkuje więcej insuliny, która obniża poziom glukozy i pojawia się głód.   

Mogą zatruwać - zielone przebarwienia na bulwach mogą powodować niestrawność, a nawet zatrucie. Znajduje się w nich szkodliwa substancja, solanina.

MAKARON

+Ułatwia odchudzanie - najlepszy jest al dente, czyli twardawy. Na strawienie takiego makaronu organizm musi poświęcić więcej czasu. Uczucie sytości zostaje wtedy na dłużej i łatwiej powstrzymać się przed sięganiem po tuczące przekąski.

 + Ma dużo błonnika - porcja razowego dostarcza aż 1/5 dziennego zapotrzebowania na ten składnik, który pomaga lepiej trawić i czyści przewód pokarmowy z toksyn.

 + Szybko się gotuje - spaghetti przygotujesz zaledwie w pięć minut.

Zawiera gluten - makaronu nie mogą jeść osoby chore na celiaklię, czyli ponad 100 tysięcy Polaków.

Nie każdy jest dobry - łatwo kupić makaron złej jakości. Dobra pasta jest robiona z mąki z pszenicy durum.