Według dietetyków pijąc regularnie zieloną herbatę wzbogacimy swoją dietę o witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Zawarta w niej tenina przyśpiesza przemianę materii. Osobom starszym zieona herbata pozwala łagodzić objawy reumatyzmu, zaś osobom młodszym dbającym o sylwetkę przyspiesza trawienie, pomaga zwalczyć tkankę tłuszczową, a także skutecznie zapobiega efektowi jo - jo. Pamiętaj, że samo picie herbaty nas nie odchudzi do tego potrzebny jest ruch w formie ćwiczeń, regularne odpowiednie posiłki.

Najbardziej popularną odmianą herbaty, którą stosujemy do ciast i deserów jest matcha. Jest to najwyższej jakości japońska zielona herbata używana podczas tradycyjnej ceremonii parzenia. To zielona sproszkowana japońska herbata o gorzkawym posmaku.

Jej niewielka ilość dodana do ciasta lub deseru sprawi, że wypiek zabarwi ciasto na zielono. Można ją użyć np. do sernika, biszkoptu, masy, lodów, panna cotty. Pamiętajmy, by dodawać ją do zimnej masy i ważne jest, by zachować umiar, ponieważ ma gorzkawy smak, który może zniszczyć smak deseru. Tak jak inne herbaty, matcha ma różne gatunki, od tego zależy kolor ciasta po wypieku. Czasami matcha może spowodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu zamiast oczekiwanego ładnego zielonego koloru. Jak dowiedziałam się od ekspertów do wypieków zalecana najlepiej jest matcha "baking grade" lub "cooking grade".

W wypiekach herbatę matcha można zastąpić zmieloną dobrą gatunkowo zieloną herbatąNajlepiej zmielić ją za pomocą maszynki do ziół lub w moździerzu. Po zmieleniu należy jeszcze przesiać proszek przez drobne sitko w celu pozbycia się korzonków z herbaty. Raczej nie uzyskamy tak pięknego wyraźnego zielonego koloru, ale za to według mnie bardziej herbaciany smak, ale to rzecz gustu.

Zobacz też: domowa ice tea - mrożona herbata na 10 sposobów