Nie od dziś wiadomo, że biały cukier nie jest zdrowy. Ma mnóstwo pustych kalorii, nie ma witamin, składników mineralnych ani żadnych korzystnych dla zdrowia mikroskładników. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie życia bez cukru. Słodzimy prawie wszystko do smaku.

Czym więc słodzić  zdrowo?

Istnieje kilka naturalnych produktów, które stanowią doskonałą alternatywę dla białego cukru.

Cukier trzcinowy - nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Zawiera pewną ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków śladowych.

Melasa trzcinowa, melasa z Chleba Świętojańskiego – słodsze od cukru o ciemnobrunatnej barwie i konsystencji syropu. Mają cenne właściwości lecznicze (m. in. pozytywnie wpływa na regenerację krwi, systemu nerwowego oraz na regulacje zaburzeń układu trawienia) dzięki zawartym w niej mikroelementom i witaminom jak: wapń, żelazo, potas, miedź, fosfor, chrom, magnez, cynk, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy, kwas foliowy).

Miód – może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej. Zawiera pewne ilości mikroelementów jak: potas, chlor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, a także niewielkie ilości witamin – A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę. Jest  cennym produktem odżywczym, ma właściwości wzmacniające, bakteriostatyczne, przeciwzapalne, odnawiające i oczyszczające.

Syrop z agawy - jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku z niektórych gatunków agawy. Ma przyjemny smak, jest około trzykrotnie słodszy od cukru a jednocześnie posiada od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny niż  miód i jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Syrop klonowy -  określany mianem naturalnego cukru. Uzyskiwany jest z pnia klonu, bogaty w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach.

stevia

Stewia zwana słodkim zielem, roślina Ameryki Południowej, która od stuleci była i jest używana do celów spożywczych i leczniczych przez rdzenną ludność tamtych obszarów. Nie zawiera kalorii i węglowodanów. Zapewnia doskonały smak i jest 200 razy słodsza niż cukier stołowy. Zaletą stewii jest również to, że nie wpływa ona na podniesienie poziomu cukru we krwi, stanowi więc doskonały produkt dla osób z nadwagą, diabetyków oraz ludzi cierpiących na nowotwory, alergie, grzybicę jelit i problemy żołądkowe. Od 14 listopada 2011 roku Komisja Europejska zadecydowała o dopuszczeniu stewii (glikozydów stewiolowych) do stosowania w charakterze słodzika w produktach spożywczych i napojach na terenie Unii Europejskiej.

logo

Artykuł przygotowany przez Małgorzatę Jabłońską z Poradni Dietetycznej La Mariposa