Mądrości dotyczących jedzenia jest bez liku. Co ciekawe, ile osób, tyle odmiennych zdań. Często też produkty zalecane wczoraj, dziś są na dietetycznej czarnej liście.

Najczęściej powtarzanym kulinarnym mitem jest dodawanie oliwy do gotowania makaronu. Niestety tłuszcz zbiera się na powierzchni wody, więc nie ma możliwości, by oblepił makaron.  

Kolejnym mitem jest podnoszenie cholesterolu przez jajka. Jeszcze niedawno uznawano, że przyczyniają się do miażdżycy. Dziś wiadomo, że zawierają głównie dobry cholesterol, a także lecytynę, która rozpuszcza tłuszcz i zmniejsza jego ilość w krwiobiegu. Trzecim mitem z jakim rozprawia się redakcja jest odchudzające działanie zielonej herbaty. Nie istnieją produkty, które w magiczny sposób powodowałyby spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zawiera wprawdzie dość silny przeciwutleniacz, jednak jej picie ma znikomy wpływ na redukcję kilogramów.

Więcej ciekawostek żywieniowych i sprawdzonych przepisów znajdziecie w magazynie „Zdrowie na talerzu”.