Każdy z nas wie, że pożywne śniadanie to podstawa każdego dnia. Odpowiednio zestawione ze sobą składniki tworzą pyszne danie, ale i gwarantują energię na długi czas. Zwracajmy zatem uwagę na to co jemy. Samodzielnie przygotowane śniadanie, ze zdrowych składników, wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie.

 

Niedzielne śniadanie - placuszki z batatami

Doskonałym pomysłem na weekendowe śniadania są tradycyjne amerykańskie naleśniki, tzw. pankejki. Aby posiłek był zdrowy i pożywny przepis możemy nieco zmodyfikować: do ciasta polecamy dodać rozgniecione banany, suszoną żurawinę amerykańską, a zamiast mąki pszennej – mąkę kokosową, jajka natomiast zastąpić batatami.  Placki możemy polać przygotowanym własnoręcznie sosem  ze świeżej żurawiny amerykańskiej  z dodatkiem cynamonu, goździków i imbiru. Ze względu na właściwości żurawiny amerykańskiej  dania z jej dodatkiem  powinny zagościć na naszym stole szczególnie w okresie  jesienno-zimowym.

Owoc ten jest też świetnym uzupełnieniem terapii antybiotykowej stosowanej w leczeniu zakażeń dróg moczowych. Ogólnie rzecz biorąc żurawina ogranicza „przyleganie” bakterii do tkanek naszego organizmu - warto mieć na uwadze, że chroni ona całe nasze ciało przed infekcjami, co szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań.

Połączenie żurawiny i batatów w takich placuszkach dostarcza naszemu organizmowi przeciwutleniaczy – obydwa te produkty są źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami i opóźniają procesy starzenia się naszego ciała. Jeśli więc możemy w łatwy sposób dostarczyć organizmowi porcji zdrowia, warto w odpowiedni sposób łączyć wartościowe produkty.

Pankejki  według podanego przepisu warto smażyć na oleju kokosowym – to właśnie wartościowy tłuszcz pozwoli na rozpuszczenie zawartego w słodkich ziemniakach beta-karotenu i przyswojenie go przez nasz organizm.

 

Klasyka inaczej - zapiekana owsianka

Lubicie owsiankę? My tak! Waszej uwadze polecamy przepis na owsiankę pieczoną, która daje sporo możliwości jeśli chodzi o urozmaicenie naszego menu. Możecie przygotować ją wieczorem, aby rano nie tracić czasu na przygotowanie śniadania. To rozwiązanie sprawdza się szczególnie w upalne poranki, kiedy nie mamy ochoty na śniadanie na ciepło. Gotowa zapiekana owsianka upieczona dnia poprzedniego jest więc doskonałym pomysłem na zdrowy i szybki start.

Jakich składników nie może zabraknąć w naszej owsiance? U nas zawsze bazą są płatki owsiane i żurawina amerykańska– świeża lub suszona. Z takim śniadaniem zdrowo rozpoczniecie dzień – zarówno żurawina amerykańska jak i owsianka obniżają cholesterol.

Jak wiadomo źródłem „złego” cholesterolu są produkty odzwierzęce - zamiast więc wybierać kanapki z wędliną  i masłem, warto postawić na taką owsiankę, która nie tylko doda energii, ale i będzie miała prozdrowotny wpływ na nasze ciało.

Jednak to nie wszystko, jeśli chodzi o zalety tych dwóch produktów. Owies pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi, które jest bezpośrednią przyczyną zawałów serca i udarów. Sok z żurawiny natomiast zmniejsza rozległość zawału, jeśli już do niego dojdzie. Mamy tu więc dwa bardzo ważne aspekty, które przemawiają na korzyść naszego śniadaniowego dania. 

 

Zawsze pod ręką - granola

Granola, czyli połączenie zbóż z suszonymi owocami to świetna propozycja na zdrową przekąskę. Najlepiej przyrządzić ją samemu Wystarczy wsypać ją do foliowego woreczka lub metalowej puszki, schować do biurka w pracy lub mieć ze sobą w torebce, by móc ją zjeść zawsze wtedy, gdy odczujemy spadek energii. Wymieszana z mlekiem czy jogurtem naturalnym stanie się doskonałym posiłkiem na dzień dobry, a jeśli w ciągu dnia zachce nam się czegoś słodkiego, garść takiej mieszanki zaspokoi potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego.

Nasza granola to zawsze spora porcja suszonych owoców. Dzięki ich dodatkowi nie potrzebujemy innych słodzików – unikamy więc dodatku cukru, który w kupnych mieszankach występuje w ogromnych ilościach. Dobrej jakości suszone owoce dodadzą naszej mieszance nie tylko smaku, ale i dostarczą organizmowi wielu wartościowych składników. Lubiane przez nas owoce żurawiny amerykańskiej to źródło wspomnianego już błonnika, ale i minerałów. Te czerwone kulki zawierają żelazo, miedź, potas, jod i mangan.  Żurawina amerykańska, jako element zdrowej diety, może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi, gdyż nie tylko zawiera śladowe ilości sodu, ale jest również bogata w potas. Ale to nie koniec jej zalet. Owoce te wspomagają także odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Warto więc dodawać je do przygotowanej w domu granoli.

Więcej informacji na:

https://www.facebook.com/zurawinaamerykanska/

https://www.facebook.com/slodkieziemniaki/