Zdrowe śniadanie powinno dać dziecku energię na cały dzień, dlatego powinno być złożone przede wszystkim ze złożonych węglowodanów i białka. Mamy często karmią swoje dzieci płatkami śniadaniowymi znanych firm. Takie zbożowe płatki zrobione są z pełnego ziarna, jednak posiadają dużo cukru, co sprawia że zaraz po ich zjedzeniu dzieci są znowu głodne.

Co podać dziecku na zdrowe śniadanie?

Podczas zimowych dni kanapki i serki twarożkowe nie sprawdzają się zbyt dobrze. Dzieciom napewno będzie cieplej w drodze do szkoły jeśli rano zjedzą coś ciepłego. Może to być zupa mleczna czy muesli z ciepłym mlekiem. czy owsianka z ulubionymi owocami. Poza sezonem warto sięgać po mrożone owoce, konfitury a nawet masło orzechowe. Płatki owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika dodadzą energii na wiele godzin. Jeżeli dzieci nie lubią konsystencji owsianki, to warto je zmiksować na gładko. Następnie na wierzch można dać posypkę zrobioną z orzechów, migdałów lub suszonych żurawin, suszonych moreli i suszonych śliwek. 

 

Pomysły na zdrowe śniadania dla dzieci

Dla dzieci na zdrowe śniadanie proponujemy na przykład jajecznicę na szynce ze szczypiorkiem, niestety nie możemy podawać jej codziennie. Dobrą odmianą mogą być parówki z ketchupem i musztardą, ogórkiem albo pomidorem. Jeśli posiadamy maszynkę do robienia tostów możemy szybko przyrządzić zdrowe śniadanie z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem szynki bądź żółtego sera. Korzystając z opiekacza do kanapek można przemycić porcję warzyw. Pomiędzy kromkami chleba można schować liście szpinaku, rukolę lub zioła. Smak tostów można urozmaicić dodają czarne oliwki, suszone pomidory lub pesto z bazylii. Zamiast opiekacza do kanapek można użyć gofrownicy. To urządzenie dodatkowo nada kanapkom ciekawego wyglądu. Wybierając opiekacz lub gofrownicę warto sięgać po egzemplarze o nieprzywierającej powłoce i z możliwością regulacji temperatury. Te dwie funkcje sprawią, że kromki pieczywa będą kusząco chrupiące. 

Zdrowe śniadanie dla dziecka - naleśniki 

Zdrowych śniadań nie trzeba przyrządzać rano. Można przygotować je w weekend, tak by wystarczyło na kilka dni. Smacznym i pożywnym, a przede wszystkim zdrowym śniadaniem mogą być wszelkiego rodzaje naleśniki lub omlety, które nie muszą być podawane wyłącznie na słodko. Farsz w plackach może być mięsny, warzywny albo szpinakowy. Możemy również upiec „bułeczki śniadaniowe” ze słodkim lub słonym farszem, dzieci mogą je jeść na śniadanie albo zabierać do szkoły. W ten sposób mamy pewność, że to co jedzą nasze dzieci nie ma konserwantów i jest zdrowe.

Jeśli nasze dzieci przyzwyczajone są do słodkich płatków na śniadanie, warto spróbować podać im owsiankę lub kaszę manną na mleku. Zawsze możemy je odrobinę posłodzić, jednak z pewnością nasze dania będą mniej słodkie i bardziej wartościowsze od kupnych płatków z mlekiem.

Wszystkie przekąski i lekkie dania główne świetnie sprawdzają się na śniadanie. Przy przyrządzaniu posiłku dla dzieci trzeba pamiętać o tym co lubią jeść nasze pociechy. Ich upodobania kulinarne mogą być dla nas najlepszą inspiracją.