W wielu znanych sklepach, w tym dyskontach i hipermarketach obok zwykłych płynnych jogurtów czy jogurtu greckiego, możecie natknąć się na jogurt o tajemniczej nazwie „skyr”. Kosztuje on tyle samo, co zwykły. Pakując go do koszyka, nic więc nie ryzykujecie, a możecie tylko zyskać. Jogurt skyr ma wiele dobrego do zaoferowania szczególnie starszym osobom. Jest on lekki i niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny. Jako przekąska między głównymi posiłkami będzie dla seniorów idealny. 

Co to jest skyr i jak powstaje?

Skyr to specyficzny jogurt typu skandynawskiego (islandzki) o kremowej konsystencji i lekko kwaskowatym smaku. Powstaje on w dość skomplikowany sposób, ze zsiadłego mleka, które jest pasteryzowane przez ok. 40 minut w temperaturze 90-95 st. C. Na 1 kg jogurtu potrzeba 5 litrów zsiadłego mleka. Po pasteryzacji mleko schładza się do 40 st. C. Następnie poprzednią, starszą partię skyru miesza się z zimną wodą lub zimnym, kwaśnym mlekiem i taką mieszankę dodaje do schłodzonego mleka na nową porcję skyru wraz z podpuszczką. Jogurt „dojrzewa” przez 18 godzin do osiągnięcia temperatury pokojowej i pH 4,2, po czym przecedza serwatkę przez lniany woreczek. Dobę później po tym procesie jogurt skyr jest gotowy. Jest on bardzo „mokry” (zawiera do 20% suchej masy). Skyr z reguły ma kremową konsystencję, ale kupić możecie również skyr w wersji do picia. 

Skyr - właściwości odżywcze

Naturalny jogurt skyr bez dodatków ma ok. 12 g białka, 3 g węglowodanów i zaledwie 0,2% tłuszczu na 100 g. W jogurcie znajdziecie też witaminy z grupy B (B2 i B3), rzadko dostępną poza mięsem witaminę B12 (ok. 0,7 ug/100 g) oraz:

  • wapń (ok. 100 mg/100 g)
  • fosfor (ok. 190 mg/100 g) 
  • potas (ok. 120 mg/100 g)
  • magnez (ok. 9 mg/100g)

Śladowa ilość tłuszczu może wydawać się wadą (ze względu na brak witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) oraz cennych fosfolipidów), ale może też być dla pewnej grupy jednocześnie zaletą. Seniorzy, którzy są w trakcie gubienia nadmiaru kilogramów docenią, że naturalny jogurt skyr bez dodatków jest niskokaloryczny, a jednocześnie sycący (bo zawiera sporo białka). Zmniejsza on też apetyt na słodkie przekąski między posiłkami. 

Jak skyr działa na seniorów? 

Jogurt skyr, podobnie jak inne, zawiera cenne szczepy bakterii. W skyrze szczególnie cenna jest grupa bakterii S. thermophilus. Są to bakterie, które zwiększają zdolność organizmu do wchłaniania minerałów, w tym wapnia i fosforu obecnych w jogurcie w dość dużej ilości. Po 70-tce warto zwracać uwagę na takie produkty, bo takie właściwości mogą zapobiegać rozwojowi częstej w tym wieku osteoporozy (która związana jest z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych). 

Jogurt islandzki ponadto pomaga wzmocnić serce i układ krążenia, wspiera układ nerwowy i dba o jelita. Usprawnia ich pracę i przyspiesza trawienie. Może on być też rozwiązaniem dla osób, które rezygnują z produktów mlecznych ze względu na laktozę. Jogurt skyr zawiera jej niewiele. Osoby, które mają niewielką nietolerancję na laktozę, mogą w niewielkich ilościach go jeść - bez typowych skutków ubocznych. 

Skyr naturalny - z czym jeść ten produkt?

Jogurt islandzki bez dodatków może być samodzielną przekąską lub dodatkiem do innych posiłków czy potraw. Możecie wzbogacić go o świeże owoce, płatki owsiane, pestki, ziarna i nasiona oraz orzechy czy, w wersji na słono, o zioła i drobno pokrojone warzywa. Taki jogurt z dodatkami będzie dobrym pomysłem na lekkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację dla seniora. Będzie też świetną bazą do koktajli owocowych. Ze skyru zrobicie nawet sernik na zimno. Przyda się wam on również do sosów i do zabielenia zupy zamiast śmietany.