To najcenniejsza część popularnych owoców, a my zawsze się jej pozbywamy. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom dbają o zdrowie, urodę i samopoczucie. Zobaczcie, jak wiele dobrego kryją w sobie te malutkie pestki, a już nigdy nie będziecie wyjmowali ich z miąższu.
Pestki winogron - co warto o nich wiedzieć?
Wielu z nas lubi pałaszować winogrona, ale najlepiej te bez pestek. Przeszkadzają nam one ze względu na twardą strukturę i lekko gorzkawy smak, dlatego zwykle wydłubujemy je z miąższu i wyrzucamy do kosza, a to ogromny błąd. Okazuje się bowiem, że to właśnie w nich kumuluje się najwięcej dobroczynnych właściwości. Jeśli więc dalej zastanawiacie się, czy można jeść pestki z winogron, to odpowiedź jest prosta - można, a nawet warto. Zamiast kupować drogi olej z pestek winogron, po prostu zacznijcie chrupać te owoce w całości, a szybko odczujecie pozytywne zmiany w organizmie.
Najcenniejsze właściwości pestek winogron
Dlaczego warto jeść pestki z winogron? Te małe drobinki są prawdziwą skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cennych witamin C, E, A, B1 i B2. Oprócz tego zawierają mnóstwo silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu i chronią przed wieloma chorobami. Co więcej, znajdziemy w nich też cenną melatoninę, czyli hormon, regulujący nasz prawidłowy cykl dobowy.
Pestki winogron - na co pomagają?
Wszystkie powyższe właściwości sprawiają, że pestki winogron genialnie działają zarówno na zdrowie, jak i urodę. Warto je jeść, ponieważ:
- wzmacniają odporność całego organizmu
- mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne
- spowalniają obumieranie neuronów w mózgu
- minimalizują ryzyko wystąpienia Parkinsona i Alzheimera
- ułatwiają zasypianie i poprawiają higienę snu
- pozytywnie wpływają na układ krążenia
- wzmacniają płuca
- poprawiają jędrność skóry i działają przeciwzmarszczkowo
- powstrzymują wypadanie włosów i poprawiają ich kondycję
- wspomagają wzrok i spowalniają rozwój jaskry oraz zaćmy
- mają działanie przeciwwrzodowe
- oczyszczają krew
- pomagają przy alergiach.
Jak jeść pestki winogron?
Po pierwsze należy zapamiętać, że aby skorzystać ze wszystkich tych cennych właściwości, należy rozgryzać pestki, gdyż w przeciwnym razie zostaną one po prostu wydalone w niezmienionej formie. Jeśli jednak nie przekonuje was ich specyficzny smak, możecie też je wysuszyć, a potem sproszkować i w takiej formie dodawać do dań. Ostatni wariant to tłoczenie z nich oleju, jednak to wymaga już posiadania specjalnego sprzętu.
Czy gryzienie pestek z winogron jest bezpieczne dla wszystkich?
Niestety, pomimo wszelkich dobroczynnych właściwości, nie powinny ich jeść kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew i te z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Należy też mieć na uwadze, że substancje chemiczne w pestkach winogron silnie reagują lekami przeciwbólowymi, zwłaszcza tymi, zawierającymi aspirynę oraz ibuprofen.
Komentarze