Sposobem na uniknięcie wpadki przy lepieniu dużej ilości pierogów, np. na święta czy inną rodzinną uroczystość, może być niewielka, za to znacząca zamiana przy dodawaniu podstawowych składników. Nie uwierzycie, jak aksamitnie delikatne i elastyczne może być ciasto.  

Idealne ciasto na pierogi - składniki

Doskonałe w smaku i konsystencji pierogi wychodzą z parzonego ciasta. Parzenie polega na tym, że do mąki należy dodać wrzątek. Zamiast niego możecie użyć też gorącego mleka. Ten dodatek sprawia, że ciasto jest miękkie w dotyku, lekkie, bardzo delikatne i dobrze się lepi. Wychodzi też dużo smaczniejsze i łatwiej się rozwałkowuje, niż ciasto pierogowe robione na zwykłej, letniej wodzie. Poznajcie wypróbowany przepis na ciasto na pierogi robione na gorącym mleku. 

Ciasto na pierogi na gorącym mleku - przepis

Do przygotowania delikatnego i pysznego ciasta na pierogi potrzebne wam będą poniższe produkty:

Składniki:

  • 1,5 kilograma mąki pszennej
  • ¾ litra mleka
  • łyżeczka soli 

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wlejcie mleko do garnuszka i zagotujcie;
  2. Przesypcie mąkę na stolnicę, wsypcie łyżeczkę soli i wlejcie gorące mleko. Odczekajcie chwilę, by się nie poparzyć;
  3.  Wyróbcie ciasto do połączenia składników (jeżeli macie robota kuchennego, polecamy wykorzystać go do zrobienia ciasta - wówczas nie będziecie musieli czekać, aż mleko nieco ostygnie);
  4. Po wyrobieniu zawińcie ciasto w folię i włóżcie do lodówki na około pół godziny;
  5. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i podzielcie na kilka części. Każdą z nich rozwałkujcie cienko na podsypanej mąką stolnicy;
  6. Następnie przy użyciu specjalnej foremki do pierogów lub zwykłej szklanki wykrawajcie z ciasta kawałki w kształcie koła. Na każdy nakładajcie ulubiony farsz i zlepcie;
  7. Gdy pierogi będą już ulepione, wrzucajcie je partiami do osolonej, wrzącej wody i gotujcie przez około 5 minut, na niewielkim ogniu;
  8. Po ugotowaniu wyjmijcie pierogi łyżką cedzakową na talerz. Pokropcie tłuszczem, by pierogi się nie zlepiały. 

Tak przygotowane mięciutkie ciasto pasuje zarówno do słodkiego, jak i wytrawnego nadzienia. Z powodzeniem użyjecie go do zrobienia pierogów z owocami i słodkim twarogiem, a także do pierogów ruskich, z kapustą i grzybami, mięsem lub farszem z soczewicy.