Sezon grillowy to wiele wyzwań dla osób, które lubią urozmaicać swoją dietę. Przygotowanie steków, kiełbasek lub burgerów na grilla to często za mało. Z myślą o innych gościach i ich preferencjach warto przygotować także kilka lżejszych potraw. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na nowe przepisy na grilla, sprawdź, co warto przetestować!

A może... lekka sałatka na soczystego grilla?

Sezon letni i jesienny to idealny czas na grille i ogniska. Do upieczonego jedzenia, wspaniałym dodatkiem są warzywa sezonowe — źródło błonnika, witamin i innych wartościowych składników odżywczych. Można je przygotować na grillu lub wkomponować w smaczną sałatkę.

Kluczem do stworzenia dobrej sałatki jest odpowiedni dressing, który często może być też wykorzystywany jako dip do warzyw lub mięs z grilla. Dobry sos do sałatki to szansa na stworzenie zupełnie nowych doznań smakowych. W jaki sposób przygotować lżejszą sałatkę? Warto zdecydować się na sos, stworzony z zupełnie nowych składników. Zamiast dodawać majonezu do sałatki, można zamienić go na jogurt naturalny na przykład z koziego nabiału.

Dlaczego warto wybierać kozi nabiał?

W kozim nabiale znajduje się witamina A, zamiast karotenu, a także pięciokrotnie większa dawka witaminy B13, niż w nabiale krowim. Ta bomba witaminowa, która nie tylko wybornie smakuje, ale także wspomaga organizm w regeneracji komórek. Regularne spożywanie koziego nabiału pomaga w walce z anemią, astmą, egzemą, schorzeniami wątroby czy płuc. To produkt idealny dla alergików.

Jak przygotować sos do sałatki z jogurtu naturalnego?

Jogurt naturalny jest delikatniejszy niż majonez, czy śmietana. Jest też nieco bardziej kwaśny w smaku. Jeśli chcesz zmniejszyć jego kwaśność, dodaj do sosu czosnek lub odrobinę cukru. Interesującymi dodatkami do sosów jogurtowych jest także cebulka, szczypiorek, a także takie przyprawy, jak tymianek, rozmaryn czy majeranek. Sos trzeba doprawiać, testując go po dodaniu kolejnych składników.

Jeśli brakuje Ci posmaku majonezu, ale wciąż chcesz stworzyć lekką sałatkę, spróbuj wymieszać kozi jogurt naturalny z majonezem w proporcjach 2:1. Jogurt naturalny można też łączyć z musztardą, sosem sojowym, octem i olejem, tworząc zupełnie inny dressing. Wspaniale smakuje z dodatkiem kurkumy, chilli lub wędzonej papryki.

Warto także rozważyć przygotowanie większej ilości bazy do sosu, czyli połączenia jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku, a następnie podzielić go na mniejsze miseczki i tam indywidualnie połączyć z różnymi dodatkami. W ten sposób goście sami mogą zdecydować, które połączenie smaków chcą przetestować i właśnie nimi polać swoją porcję sałatki lub potrawę, korzystając z sosu w formie dipu.

Jakie jeszcze można tworzyć lekkie dressingi?

Alternatywą do sosów sałatkowych z nabiałem, są dressingi z oleju tłoczonego na zimno — na przykład oleju z pestek dyni. Sosy tworzone na bazie oleju można wzbogacać o różne przyprawy, takie jak chilli, kurkumę, wędzoną paprykę lub przyprawiać jedynie solą i pieprzem. Można je łączyć z octem balsamicznym, miodem i musztardą, według własnych upodobań.

Dlaczego warto sięgać po olej z dyni?

Olej z dyni zawiera witaminy A, E, B-karoten, lecytynę, selen i tłuszcze Omega-3 i Omega-6.

Co więcej, dressingi na bazie oleju wspaniale komponują się z twardymi kozimi serami oraz orzechami. Przed rozpoczęciem grilla upraż na patelni orzechy włoskie, ziemne lub pestki dyni z odrobiną masła, a następnie dodaj je do sałatki. To sposób na wzbogacenie smaku i faktury.

Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl

 

*Merytoryka treści została przygotowana na podstawie publikacji "Żywienie człowieka a zdrowie publiczne" Wydawnictwa Naukowego PWN, opracowanego przez J. Gawęckiego, W. Roszkowskiego oraz “Zawartość składników pokarmowych w niektórych przetworach z mleka koziego” Regina Gajewska, prof.dr hab. Zenon Ganowiak, Michał Nabrzyski, Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej w Gdańsku.

Materiał powstał z udziałem marki Specjały Regionu.