Osoby cierpiące z powodu chorób wątroby najczęściej rezygnują z filiżanki małej czarnej. Niepotrzebnie. Dodanie surowego jajka do kawy wspomaga pracę tego organu oraz sprawia, że poprawia się metabolizm. Dodatkowo tak zaparzony napój wzmacnia odporność, dostarczając naszemu ciału witamin z grupy B, żelaza, fosforu oraz selenu. Kawa po szwedzku lub po skandynawsku to jedna z metod na uzyskanie bardzo aromatycznego i słodkiego płynu bez dodatkowego słodzenia. To dobra wiadomość dla tych, którzy są na diecie lub chcą pozbyć się z kawy charakterystycznej goryczki.

Kawa po szwedzku - przepis

Składniki:

  • 2 łyżki grubo zmielonej kawy,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki wody,

Akcesoria:

  • french press lub filtry przelewowe,
  • garnek

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Ziarna kawy powinny być świeżo zmielone, najlepiej grubo.
  3. W szklance wymieszaj kawę wraz z białkiem i żółtkiem.
  4. Wlej do garnka z wodą i cały czas mieszaj przez około 4-5 minut.
  5. Następnie przelej do french pressa i po około 1-2 minut odcedź mieszankę.
  6. Możesz wykorzystać także filtr do kawy.

Tak przygotowana kawa po szwedzku będzie aromatyczna i delikatna. Czy czuć smak i zapach jajka? Nie, dzięki jego dodatkowi uda się wydobyć naturalną słodycz kawy, tak jak w przypadku cold brew czyli kawy parzonej na zimno.

Jak dopasować stopień zmielenia kawy do jej rodzaju?

W zależności jaką kawę preferujesz na co dzień, od tego będzie zależeć stopień jej zmielenia. Korzystając z ekspresu ciśnieniowego, dripa, french pressu czy kawiarek sprawdź, jak najlepiej ją zmielić, aby wydobyć najlepszy smak!

  • ekspres ciśnieniowy - bardzo drobne zmielenie zapewnia maksymalny smak oraz kremową piankę. Przy ekspresach kolbowych dobrym rozwiązaniem jest żarnowy młynek do kawy.
  • french press - średnie zmielenie zapewni najlepszy aromat zarówno przy arabice, jak i robuście.
  • drip - grubo zmielone ziarna pozwolą na lepszą przepustowość w przypadku kawy przelewowej, bez posmaku pyłu.
  • kawiarka - ziarna o średnim stopniu zmielenia będą najodpowiedniejsze ze względu na otwory sitka. Dzięki temu nie przedostaną się do naparu.