Osoby cierpiące z powodu chorób wątroby najczęściej rezygnują z filiżanki małej czarnej. Niepotrzebnie. Dodanie surowego jajka do kawy wspomaga pracę tego organu oraz sprawia, że poprawia się metabolizm. Dodatkowo tak zaparzony napój wzmacnia odporność, dostarczając naszemu ciału witamin z grupy B, żelaza, fosforu oraz selenu. Kawa po szwedzku lub po skandynawsku to jedna z metod na uzyskanie bardzo aromatycznego i słodkiego płynu bez dodatkowego słodzenia. To dobra wiadomość dla tych, którzy są na diecie lub chcą pozbyć się z kawy charakterystycznej goryczki.
Kawa po szwedzku - przepis
Składniki:
- 2 łyżki grubo zmielonej kawy,
- 1 jajko,
- 2 szklanki wody,
Akcesoria:
- french press lub filtry przelewowe,
- garnek
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj 2 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
- Ziarna kawy powinny być świeżo zmielone, najlepiej grubo.
- W szklance wymieszaj kawę wraz z białkiem i żółtkiem.
- Wlej do garnka z wodą i cały czas mieszaj przez około 4-5 minut.
- Następnie przelej do french pressa i po około 1-2 minut odcedź mieszankę.
- Możesz wykorzystać także filtr do kawy.
Tak przygotowana kawa po szwedzku będzie aromatyczna i delikatna. Czy czuć smak i zapach jajka? Nie, dzięki jego dodatkowi uda się wydobyć naturalną słodycz kawy, tak jak w przypadku cold brew czyli kawy parzonej na zimno.
Jak dopasować stopień zmielenia kawy do jej rodzaju?
W zależności jaką kawę preferujesz na co dzień, od tego będzie zależeć stopień jej zmielenia. Korzystając z ekspresu ciśnieniowego, dripa, french pressu czy kawiarek sprawdź, jak najlepiej ją zmielić, aby wydobyć najlepszy smak!
- ekspres ciśnieniowy - bardzo drobne zmielenie zapewnia maksymalny smak oraz kremową piankę. Przy ekspresach kolbowych dobrym rozwiązaniem jest żarnowy młynek do kawy.
- french press - średnie zmielenie zapewni najlepszy aromat zarówno przy arabice, jak i robuście.
- drip - grubo zmielone ziarna pozwolą na lepszą przepustowość w przypadku kawy przelewowej, bez posmaku pyłu.
- kawiarka - ziarna o średnim stopniu zmielenia będą najodpowiedniejsze ze względu na otwory sitka. Dzięki temu nie przedostaną się do naparu.
Komentarze