Nie każdy obiad musi się składać z wykwintnych i często dość drogich składników. Czasami zapominamy, że dawniej, gdy brakowało wielu produktów w sklepach, trzeba było sobie radzić inaczej i „wyczarować” obiad z niczego. Kiedy mięso na półkach było rzadkością, popularne stały się kotlety z mortadeli, czyli włoskiej, parzonej kiełbasy. Obtoczone w cieście naleśnikowym i podane z ziemniakami oraz surówką niczym nie ustępują kotletom schabowym. To równie smaczna i przede wszystkim tania propozycja na obiad. Zachęcamy was do skorzystania z poniższego przepisu na to danie. 

Przepis na kotlety z mortadeli

Składniki:

  • pół kilograma mortadeli
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Zdejmijcie osłonkę z mortadeli. Następnie pokrójcie kiełbasę w plastry o szerokości około 1 centymetra. Doprawcie solą i pieprzem. 
  2. Wlejcie do miski szklankę mleka i wbijcie jajka. Wymieszajcie mikserem lub trzepaczką. 
  3. Następnie dodajcie mąkę i przyprawy i miksujcie, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęste. Jeżeli wyszło wam zbyt rzadkie, dosypcie mąki. Jeśli jest przesadnie gęste, dolejcie nieco mleka albo wody gazowanej. 
  4. Rozgrzejcie olej na patelni. 
  5. Doprawione wcześniej plastry mortadeli obtoczcie w cieście i ułóżcie na patelni. Smażcie na średnim ogniu bez przykrycia po kilka minut z każdej strony. 
  6. Gdy kotlety już się zrumienią, zdejmijcie je z patelni i odłóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. 

Tak przygotowane kotlety z mortadeli możecie podać z dowolnymi dodatkami. Będą do nich pasowały zarówno ziemniaki, jak i domowe frytki oraz obowiązkowo surówka. Smacznego.