Nie każdy obiad musi się składać z wykwintnych i często dość drogich składników. Czasami zapominamy, że dawniej, gdy brakowało wielu produktów w sklepach, trzeba było sobie radzić inaczej i „wyczarować” obiad z niczego. Kiedy mięso na półkach było rzadkością, popularne stały się kotlety z mortadeli, czyli włoskiej, parzonej kiełbasy. Obtoczone w cieście naleśnikowym i podane z ziemniakami oraz surówką niczym nie ustępują kotletom schabowym. To równie smaczna i przede wszystkim tania propozycja na obiad. Zachęcamy was do skorzystania z poniższego przepisu na to danie.
Przepis na kotlety z mortadeli
Składniki:
- pół kilograma mortadeli
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Zdejmijcie osłonkę z mortadeli. Następnie pokrójcie kiełbasę w plastry o szerokości około 1 centymetra. Doprawcie solą i pieprzem.
- Wlejcie do miski szklankę mleka i wbijcie jajka. Wymieszajcie mikserem lub trzepaczką.
- Następnie dodajcie mąkę i przyprawy i miksujcie, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęste. Jeżeli wyszło wam zbyt rzadkie, dosypcie mąki. Jeśli jest przesadnie gęste, dolejcie nieco mleka albo wody gazowanej.
- Rozgrzejcie olej na patelni.
- Doprawione wcześniej plastry mortadeli obtoczcie w cieście i ułóżcie na patelni. Smażcie na średnim ogniu bez przykrycia po kilka minut z każdej strony.
- Gdy kotlety już się zrumienią, zdejmijcie je z patelni i odłóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Tak przygotowane kotlety z mortadeli możecie podać z dowolnymi dodatkami. Będą do nich pasowały zarówno ziemniaki, jak i domowe frytki oraz obowiązkowo surówka. Smacznego.