Oto składniki na zapiekanki, dzięki którym będą mogły stanowić główny punkt menu dla gości podczas wystawnych kolacji:


Grzanki z serem mozarella


•    250 g chleba
•    100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
•    8 łyżek mąki
•    2 jaja
•    sól
•    oliwa do smażenia

Zapiekanka ze szparagami

•    4 kawałki chleba żytniego
•    1 pomidor
•    1 słoik szparagów
•    100 g żółtego ostrego sera
•    2 łyżeczki musztardy
•    4 czarne duże oliwki
•    4 gałązki pietruszki

Zapiekanka z winem

•    10 dag sera gouda lub cheddar
•    1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
•    6 grubych kromek pszennego pieczywa
•    6 łyżek masła
•    1 roztarty ząbek czosnku
•    6 jajek
•    1/2 szklanki gęstej śmietany
•    1/2 szklanki bulionu z kostki
•    sól
•    1 łyżeczka mielonej papryki
•    1/4 łyżeczki gorczycy

Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa

Grzanki z krewetkami i serem

•    200 g mrożonych krewetek
•    40 g masła
•    2 małe cebule
•    4 pomidory
•    5 łyżek śmietany
•    4 kromki białego chleba z formy
•    4 liście sałaty
•    4 grube plastry sera gouda
•    sól, pieprz

Do podania:
piwo

Zapiekanka z sera i wina

•    10 dag startego żółtego sera
•    1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
•    6 kromek pszennego chleba
•    6 łyżek masła
•    roztarty ząbek czosnku
•    6 jaj
•    sól
•    1/2 szklanki śmietany
•    1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Do podania:
sałata

Grzanka de luxe


•    polędwica wędzona
•    margaryna
•    ser żółty ostry
•    chleb tostowy
•    musztarda
•    przyprawa do grilla
•    ogórki korniszony


Dynia rondini z serem feta


•    2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
•    2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
•    100 g sera feta
•    1 jajko
•    Majeranek
•    sos sojowy
•    1 szklanka sosu pomidorowego
•    śmietana


Boureki


•    1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
•    4 ziemniaki
•    1 kg świeżego sera owczego
•    500 g startego sera feta
•    1/2 szklanki śmietany
•    3 posiekane pomidory
•    1 drobno posiekany pęczek mięty
•    mąka
•    olej
•    sól, pieprz

Do podania:
chleb


Zapiekanka ze szpinaku

•    1,5 kg szpinaku
•    100 g masła
•    150 g śmietanki
•    4 łyżki mąki
•    3 szklanki mleka
•    200 g tartego żółtego sera
•    kromka chleba
•    sól, pieprz