Zapiekanka ze szpinakiem to jedna z wielu wariacji na temat zapiekanki. A zapiekanka to często ulubiona potrawa dzieci. Z kolei o tym, że szpinak to najzdrowsze warzywo na świecie, nie trzeba nikogo przekonywać. Poza tym szpinak pasuje praktycznie do wszystkiego, zapiekankę ze szpinakiem można więc przyrządzić na niezliczoną wręcz ilość sposobów. To szybki obiad, który można przygotować na kilka dni.

Zapiekanka ze szpinakiem - przepisy

Zapiekanka ze szpinakiem moze powstać na bazie wielu składników: kasza, makaron, ziemniaki, nawet tortilla. Mięso, pomidory, muszle, sery... Jedno jest pewne: zapiekanka ze szpinakiem musi się udać. Czy więc będzie to zapiekanka mięsna z kaszą gryczaną i szpinakiem, czy zapiekana tortilla z kurczakiem i szpinakiem, czy będą to makaronowe muszle nadziewane szpinakiem z fetą, a może będzie to po prostu zapiekany szpinak pod kołderką z mozarelli, liczy się fakt, że jemy coś pysznego. I to, że dzięki takiej różnorodności dodatków, zawsze możemy przyrządzić idealną potrawę na rodzinny obiad.

Zapiekanka ze szpinakiem - nasz przepis

Składniki:

  • makaron (wstążka szeroka karbowana): 400 gramów
  • szpinak (świeży): 200 gramów
  • papryka żółta (pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
  • papryka czerwona (pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
  • rucola: 50 gramów
  • ser żółty (pełnotłusty): 4 plastry
  • czosnek: 2 ząbki
  • sól: 2 łyżki
  • pieprz (czarny mielony): 1 łyżeczka
  • olej (rzepakowy): 2 łyżki

Sos beszamelowy:

  • mąka pszenna: 50 gramów
  • masło: 50 gramów
  • mleko: 600 mililitrów
  • gałka muszkatołowa (mielona): 0.5 łyżeczki
  • czubryca zielona (lub zioła prowansalskie): 1 łyżeczka

Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente: 8 minut). Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić na bok. Na patelni przesmażyć mąkę z masłem, stopniowo dolewać zimne mleko cały czas mieszając. Sos doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować 10-15 minut cały czas mieszając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić umyty, osuszony szpinak, dodać czosnek, łyżkę soli, pieprz, wymieszać, przesmażyć 3-4 minuty.

Do naczynia żaroodpornego wlać 6 łyżek sosu beszamelowego, rozsmarować na dnie. Na sos wyłożyć połowę makaronu, na nim zblanszowany szpinak, resztę makaronu. Na makaron wylać cały sos beszamelowy, posypać czubrycą zieloną lub ulubionymi ziołami. Na wierzchu rozłożyć plastry sera. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (na środkowej szynie).

Kiedy zapiekanka ze szpinakiem jest gotowa, należy wyjąć ją z piekarnika, na wierzchu rozłożyć liście rukoli i kawałki kolorowej papryki.

Zapiekanka ze szpinakiem - zobacz nasze przepisy!

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i szpinaku Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i mascarpone
zapiekanka z kaszy jęczmiennej i szpinaku zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i mascarpone
Zapiekanka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
zapiekanka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem