Na pewno nie raz zdarzyło się wam, że w kluczowym momencie, już pod koniec gotowania okazało się, że brakuje wam kluczowego składnika - na przykład śmietany, bez której większość sosów i zup nie smakuje tak, jak powinny. Co zrobić, gdy do sklepu daleko lub jest niedziela niehandlowa? Wystarczy zajrzeć do lodówki, w której na pewno jest produkt, którym z powodzeniem zastąpicie śmietanę!

Co zamiast śmietany do sosu?

Wiele dań się bez śmietany nie obejdzie. Jeżeli więc zabrakło jej w waszej lodówce, nie załamujcie się. Produktem, który doskonale zastąpi śmietanę jest klasyczny serek śmietankowy na kanapki. Jest dość tłusty tak, jak śmietana, dlatego możecie spokojnie dodać go do potrawy tyle, ile dodalibyście śmietany. Zmieni on nieco smak jedzenia, dlatego najlepiej sprawdzi się w przypadku cięższych potraw, do których będzie pasował. Zamiast serka śmietankowego sprawdzi się też serek topiony. Dobrze współgra z kremowymi sosami, na przykład grzybowym. 

Jak zabielić sos bez śmietany?

Serek to nie jedyna alternatywa dla śmietany, choć najprostsza i najbardziej dostępna. Jeżeli jednak nie stosujecie śmietany do zabielania z innych powodów (na przykład nie przepadacie za jej smakiem), to możecie użyć poniższych zamienników:

  • Napój roślinny i oliwa z oliwek - wystarczy, że około ⅔ szklanki napoju wymieszacie z ⅓ szklanki oliwy z oliwek. Dodanie tłuszczu pozwoli w pewien sposób odtworzyć tłustość śmietany.
  • Mleko i masło - bardzo podobny sposób do powyższego, który pozwoli wam osiągnąć smak zbliżony do śmietany. Do ¾ szklanki mleka dodajcie ¼ szklanki roztopionego masła i wymieszajcie.
  • Mleko i jogurt grecki - niektórzy dodają do potraw sam jogurt, choć przez to, że jest on bardzo gęsty, nie zawsze to się udaje. Dlatego warto go rozrzedzić mlekiem - jogurt stanie się wówczas bardziej płynny.