Każda matka chce, by jej dziecko od samego początku odżywiało się jak najlepiej i zdrowo rosło. Jednak aby tak było, już w czasie ciąży kobieta musi zadbać o to, by dziecku niczego nie zabrakło. Katarzyna Cichopek, prowadząca program telewizyjny o macierzyństwie, dzieli się w tej książce swoimi doświadczeniami.

Wraz z aktorką przejdziemy przez najważniejsze okresy w czasie ciąży i późniejszego rozwoju malucha i spojrzymy na nie pod kątem odżywiania siebie i dziecka. Dowiemy się, jakich składników podczas 9 miesięcy ciąży nie może zabraknąć i jakimi daniami możemy uzupełnić ich niedobory. Znajdziemy też porady, jak radzić sobie z ciążowymi zachciankami. Jak karmić dziecko naturalnym pokarmem i kiedy zamienić je na warzywne papki. Katarzyna Cichopek zdradza też, jakie są jej patenty, by skłonić dziecko do jedzenia.   Każdy rozdział zakończony jest kilkoma przepisami na dania powiązane z opisywanym wcześniej jedzeniowym aspektem odżywiania się w czasie ciąży.

Przepisy i zdjęcia je ilustrujące jednak wydają mi się niezbyt dopasowane do treści książki. Zaraz po jadłospisie dla rocznego malucha pojawia się przepis na wiosenne kanapki z jajkiem, ogórkiem w skórce i rzodkiewką. Mam wrażenie, że kanapka podana dziecku tak, jak pokazano ją na zdjęciu, nie nadaje się dla takiego malucha. Takich przepisów jest więcej, myślę, że są nietrafione. Zupa ogórkowa z ogromną ilością koperku raczej nie przypadnie do gustu maluchom, a babeczki z musu owocowego wyglądają jak pozycja z menu drogiej restauracji, a nie obiad dla rocznego szkraba. Wydaje mi się, że przepisy i zdjęcia nie zostały dobrze dobrane do wieku dziecka pisywanego w tej książce.

Myślę, że książka przyda się przede wszystkim kobietom, które jeszcze w ciąży nie są lub planują dziecko. Znajdą tam sporo wskazówek.