„Łężanki” promują potrawy regionalne z Borów Tucholskich, gdzie znajduje się Łąg – siedziba koła.
Na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego zarejestrowały 14 potraw. Biorą udział w konkursach kulinarnych, dożynkach, organizują warszatty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Są bijącym sercem swojego regionu.

Tradycyjne potrawy Borów Tucholskich są oparte na darach natury dostępnych w okolicy. Skarby pobliskich lasów i  jezior, to podstawowe składniki regionalnej kuchni. To kuchnia prosta, pożywna i pełna ciekawych połączeń smaków. Wydana staraniem prezesa koła – Teresy Kropidłowskiej (nasza teresa-kr) i pozostałych Łężanek książka „Z babcinej kuchni” to skarbnica takich tradycyjnych przepisów, często o bardzo oryginalnych nazwach. Kilka stron możecie zobaczyć na załączonych zdjęciach.

Poczujcie swojski klimat tego przepięknego i interesującego regionu. „Smarowidło grzybowe”, „Smażone kapelusze prawdziwków”, „Pierś z kaczki w sosie borówkowym”, „Karp pieczony po borowiacku” – czyż te hasła nie sprawiają, że w czasie tegorocznego urlopu nie chciałby się zahaczyć o Bory Tucholskie?

Basia