Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce , jak brzmi podtytuł książki, to tylko część propozycji, jakie przygotowała dla nas autorka. W książce znajdziemy ponad 110 przepisów na wypieki małe i duże, słodkie i wytrawne, lekkie i sycące.
Zanim jednak przystąpimy do pieczenia, autorka zapozna nas z tym, co w kuchni niezbędne – podstawowe składniki, wyposażenie i fachowe terminy przydadzą się nie tylko początkującym pasjonatom pieczenia. Dzięki tym wskazówkom dowiemy się, co daje strukturze wypieku odpoczynek, co może przydać się nam w kuchni, jak przygotować domowy proszek do pieczenia lub czym jest ośródka. Warto znać teorię, bo dzięki wiedzy i podstawom mamy większą pewność w kuchni i gwarancję sukcesu.
Kiedy terminy techniczne i wyposażenie kuchni mamy już opanowane, przechodzimy do części bardziej praktycznej, czyli tajników przygotowania poszczególnych rodzajów ciast. Ciasto kruche w kilku wariantach, ciasto drożdżowe, różne rodzaje ciasta francuskiego, ciasto filo czy ptysiowe opisano ze szczegółami. Przy każdym typie ciasta znajdziemy zdjęciową instrukcję „krok po kroku” i liczne rady, a także informacje o czasie przygotowania, ilości ciasta z danej porcji, co jest niezwykle przydatne, kiedy korzystamy z konkretnych przepisów opublikowanych w dalszej części książki – nie musimy się zastanawiać, czy ilość ciasta podana w przepisie podstawowym starczy nam na tyle ciastek ile podano w przepisie na konkretny wypiek.
A jeśli już o wypiekach mowa, przejdźmy do najważniejszej części książki, czyli przepisów z wykorzystaniem poszczególnych rodzajów ciast. W książce najdziemy w niej sporo „klasycznych” przepisów: croissants, scones, calzone, focaccię, ale i mniej znane – kulicz, ciasteczka z Eccles czy tartę z rozmarynem i kremem ryżowo-budyniowym.
Wybierać mamy z czego – przepisy zostały podzielone na działy:
- pieczywo – różne rodzaje,
- chleby i bułki z dodatkami,
- szybkie wypieki,
- ciasta i ciastka z nadzieniem,
- tarty
Każdy z przepisów jest opatrzony przepięknym zdjęciem oraz informacją o czasie przygotowania i pieczenia, ilości porcji czy wymiarach użytej formy oraz zdjęciom krok po kroku. To zdecydowanie ułatwia pracę nawet tym bardziej doświadczonym domowym piekarzom. Wewnątrz poszczególnych działów znajdują się jeszcze dodatkowe porady – jak formować bułki, jak upiec ciasto doskonałe, a na koniec przelicznik temperatur, długości, wagi i objętości.
Jeśli jesteście początkującymi piekarzami, ta pozycja to dobry start w świat wypieków. A jeśli pieczecie z przyjemnością i chcecie rozwijać swoje umiejętności, z pewnością znajdziecie w niej też coś dla siebie.
Komentarze