Tarta z gruszkami jest jak mała czarna wśród ciast. Ta klasyczna prostota daje zupełnie zaskakujący efekt wykwintu, a elegancki smak takiej tarty sprawia, że jest to doskonały deser na wyjątkowe okazje. Ciekawostką jest też to, że tarta z gruszkami może być też podawana… na słono. Zaskocz rodzinę i znajomych, przyrządzając tartę zainspirowaną przepisami, które mamy dla Ciebie.

Tarta z gruszkami – przepisy

 

Tarta kakaowa z gruszkami

Przygotowujemy kruche ciasto z kakao. Budyń waniliowy gotujemy według przepisu na opakowaniu z zachowaniem proporcji przepisu. Dodatkowo dodajemy do mleka ziarenka wanilii. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy budyń będzie zimny dodajemy do niego serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki. Do garnka wlewamy wino, sok z cytryny, cukier waniliowy i wodę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy gruszki i gotujemy przez 10 minut. Jeśli gruszki są twarde możemy gotować dłużej. Gruszki odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na ciasto wykładamy krem. Na wierzchu układamy gruszki. Ozdabiamy startą gorzką czekoladą. Przed podaniem ciasto chłodzimy w lodówce.

Ta oryginalna tarta z gruszkami może poszczycić się niepowtarzalnym smakiem, wytrawnym, a jednak wspaniale komponującym się ze słodyczą. A to przecież nie jest jedyny przepis, jaki dla Ciebie mamy!

Np. „Gorzka gruszka” to przecież także tarta z gruszkami, a robi się ją zupełnie inaczej. Po przygotowaniu kruchego spodu (przeczytaj o tym, jak przygotować i jak piec ciasto na tartę), gruszki gotuje się w wodzie osłodzonej cukrem i miodem lipowym. Stapia się czekoladę deserową i miesza ją z kwaśną śmietaną, masłem i kremówką. Następnie do sosu trzeba wmieszać migdały. Masę wylewa się na ciasto i układa na niej gruszki. Ciasto podajemy po schłodzeniu.

A przecież istnieje jeszcze tarta z gruszkami w wersji waniliowej, tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami, czy też po prostu tarta czekoladowa z gruszkami… A może macie ochotę na „Gruszki w karmelu”?

Tarta z gruszkami – wersja na słono

Tarta z gruszkami i z serem pleśniowym – brzmi zachęcająco? A jeszcze lepiej smakuje! Gruszki w tej tarcie zapiekane są pod beszamelem, którego kremowy smak w niezwykły sposób łączy się z ostrością sera i słodyczą gruszek. A jeśli dodatkowo całość posypie się płatkami migdałowymi albo rozdrobnionymi orzechami włoskimi – orgia smaków jest gotowa.

 

Na dźwięk słowa „gruszki” większości z nas pojawia się przed oczami obraz prostego owocu, znanego co najwyżej z kompotów – jeśli o przetwory chodzi. Gruszka nie wydaje się być czymś, co może zainspirować do stworzenia wybitnych, ponadczasowych potraw. A jednak, jak widać, może okazać się bazą dań wręcz wyrafinowanych, co udowadnia tarta z gruszkami.