Brudny piekarnik jest częstym problemem w wielu domach. Wraz z regularnym pieczeniem potraw, resztki jedzenia, tłuszcz i inne zanieczyszczenia mogą gromadzić się na jego ściankach, blachach i ruszcie. To z kolei prowadzi do powstawania zapieczonego brudu i osadu. Wpływa to nie tylko na względy estetyczne, ale także na smak oraz jakość potraw, które w nim przyrządzacie. Dlatego tak ważne jest, by czyścić piekarnik regularnie. Jeśli skorzystacie z naszego patentu – nie będzie to tak uciążliwe, jak wcześniej. 

Błyskawiczny patent na wyczyszczenie zapyziałego piekarnika

Żeby przygotować domowy specyfik, który upora się z nawet z tłustymi, rozległymi plamami, będziecie potrzebować 3 produktów: wody, szarego mydła i olejku eterycznego. Co dokładnie należy zrobić? Z naszymi wskazówkami wasz zapuszczony piekarnik wyczyścicie w mig.

Najpierw zagotujcie w rondlu 1 litr wody, następnie zetrzyjcie około 60 gramów mydła. Połączcie oba składniki i dokładnie wymieszajcie. Gdy mydło już całkiem się rozpuści w gorącej wodzie – wyłączcie ogień, poczekajcie chwilę, aż mieszanka nieco ostygnie. Na koniec dodajcie do niej kilka kropli olejku eterycznego, np. cytrynowego. Całość przelejcie do butelki ze spryskiwaczem – wtedy znacznie wygodniej będzie wam wyczyścić piekarnik tym samodzielnie przygotowanym specyfikiem.

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza i włóżcie do środka naczynie żaroodporne z wodą. Wyciągnijcie je po 30 minutach – w ten sposób zmiękczycie przypalone resztki. Spryskajcie środek urządzenia domową miksturą, a dno piekarnika wyłóżcie ręcznikiem papierowym. Ponownie zamknijcie drzwiczki na 10-15 minut, a w międzyczasie wyłączcie piekarnik. Na koniec przetrzyjcie go wilgotną gąbką lub ściereczką – wszystkie uporczywe plamy powinny zniknąć. 

Jak przygotować piekarnik do czyszczenia?

Zanim zabierzecie się za czyszczenie urządzenia – najpierw musicie je do tego odpowiednio przygotować. Przede wszystkim należy wyłączyć piekarnik z prądu oraz poczekać, aż ostygnie. Jeśli w piekarniku znajdują się świeże resztki jedzenia lub tłuszczu, warto je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki lub gąbki.

W przypadku większych zabrudzeń lub nagromadzenia tłuszczu można skorzystać z dedykowanego środka czyszczącego lub wykorzystać inne naturalne metody, takie jak soda oczyszczona z wodą lub ocet. Przed czyszczeniem upewnijcie się, czy dany sposób jest odpowiedni dla konkretnego rodzaju piekarnika. Po zakończeniu sprzątania, należy dokładnie wyczyścić urządzenie z resztek środka czyszczącego i pozostawić je do wyschnięcia.