W Europie zaczęli je uprawiać Grecy, a dzięki Rzymianom stały się popularne na całym kontynencie.
 
Wiśnie pomagają schudnąć
W wiśniach znajdują się duże ilości kwasów owocowych, pektyn, potasu, żelaza, wapnia, manganu i jodu oraz witamin z grupy B i C. Owoce te dobrze wpływają na pracę serca i układu nerwowego, zapobiegają anemii. Mają działanie przeczyszczające, oczyszczają organizm z toksyn, usuwają wzdęcia i wspomagają odchudzanie. Już niewielka porcja owoców zapewnia uczucie sytości. Zalecane są niejadkom, bo pobudzają apetyt. Sok z wiśni (bez cukru) śmiało mogą pić osoby chore na cukrzycę. Niedawno odkryto, że w tych owocach znajdują się substancje zapobiegające powstawaniu nowotworów. Cenne właściwości zdrowotne wiśni od dawna wykorzystuje medycyna ludowa. Napar z suszonych kwiatów wiśni działa napotnie, a więc wspomaga leczenie przeziębień, i łagodzi stany zapalne spojówek. Wywar  z ogonków usuwa obrzęki. Odwar z kory i drewna wiśniowego, dodawany do kąpieli, łagodzi bóle reumatyczne.

Co za smak!
Z wiśni robi się wspaniałe soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki i likiery. A ciasto z wiśniami nie ma sobie równych. Co ciekawe, w formie przetworów wiśnie nie tracą swoich właściwości.

Opracowano na podstawie listów Anny Kowalskiej z Warszawy i Ewy Nowaczyk z Katowic. Dziękujemy.

Fot.: Szabolcs Szekeres – Fotolia