Wszyscy wiemy, że folia ma dwie strony, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, czym się one charakteryzują. Sprawdźcie, jak jej używać, aby zachować wszystkie walory jedzenia.

Folia aluminiowa - która strona do czego?

Którą stroną zawijać w folię aluminiową? To zależy czy chcecie podgrzewać dania, utrzymać ich ciepło, czy zabezpieczyć jedzenie przed włożeniem do lodówki. Najprościej mówiąc, błyszcząca strona odbija ciepło, a matowa je pochłania. Powinniśmy więc zwrócić uwagę na wygląd srebrnej powłoki, zanim schłodzimy lub podgrzejemy produkty.

Która strona folii aluminiowej trzyma zimno?

Jeśli chcecie owinąć ser czy szynkę folią, aby nie chłonęły zapachów z lodówki, to błyszcząca strona powinna być na zewnątrz. To właśnie ta mieniąca się część nie przepuszcza ciepła, więc produkty dłużej pozostaną świeże. Co więcej, folia aluminiowa chroni jedzenie także przed dostępem wody, światła i powietrza, dzięki czemu, nie chłonie ono wilgoci i nie pojawia się na nim pleśń.

Jak kłaść folię aluminiową na blachę?

Z kolei, aby utrzymać temperaturę jedzenia, należy owinąć je matową stroną na zewnątrz. W ten sposób ciepło odbija się od błyszczącej strony i wraca do potrawy, dzięki czemu pozostaje ona wciąż podgrzewana. Podobnie, jeśli chodzi o pieczenie. Aby upiec jedzenie w folii aluminiowej, również powinniśmy owijać matową stroną na zewnątrz. Podczas pieczenia, ciepło przeniknie przez matową stronę i zostanie w potrawie, gdyż zablokuje je strona błyszcząca. To sprawi, że danie szybciej będzie gotowe. 

Do tego nie wolno używać folii

Folia aluminiowa jest wielofunkcyjna w kuchni, jednak istnieją dwa wyjątki, w których nie wolno jej używać. Musimy pamiętać, aby nie wkładać folii aluminiowej do mikrofalówki, gdyż zacznie ona strzelać i pojawią się iskry. Nie powinno się też wykładać folią metalowych naczyń. Podczas kontaktu folii z metalem zachodzi reakcja i uwalniają się związki chemiczne, przez które jedzenie nabiera metalicznego posmaku.