Do kuchennego zlewu każdego dnia trafiają różne odpadki. Część z nich zatrzymuje się na kratce odpływu i można je ręcznie usunąć, a reszta wpada do kanalizacji. Niestety, z czasem warstwa brudu i zanieczyszczeń w rurach robi się tak duża, że zlew przestaje być drożny. Powoli spływająca z niego woda mocno utrudnia codzienną pracę w kuchni, a do tego bardzo brzydko pachnie. Poznajcie przepis na domową mieszankę, która szybko poradzi sobie z takim zatorem.
Domowy sposób na usunięcie zatoru w zlewie
Zanim sięgniecie po chemiczne środki do odetkania zlewu, wypróbujcie ten sposób. Potrzebne wam będą produkty, które macie w swojej kuchni:
- 3 szklanki octu
- 1 szklanka soli (najlepiej gruboziarnistej)
- 5 łyżek sody oczyszczonej
Oraz butelka o pojemności 2 litrów. Przyda się wam też lejek, który pozwoli przyrządzić czyszczącą miksturę bez robienia bałaganu.
- Najpierw wsypcie do butelki sól, a następnie powoli wlejcie do niej 2 szklanki octu.
- Wsypcie jeszcze 3 łyżki sody oczyszczonej i zakręćcie butelkę.
- Potrząsajcie nią intensywnie przez kilka chwil, aż wszystkie znajdujące się w środku składniki połączą się. Powstały roztwór wlejcie do zlewu.
- Następnie, do odpływu wlejcie pozostałą szklankę octu i odczekajcie 5 minut. Po tym czasie zalejcie zlew dużą ilością wody, która spłucze znajdujący się w rurach roztwór.
- Na sam koniec wsypcie do odpływu jeszcze 2 łyżki sody oczyszczonej i wlejcie jedną szklankę gorącej wody. I gotowe.
Jak zapobiec zatkaniu zlewu?
Zator w zlewie powstaje wówczas, gdy regularnie wylewacie do niego resztki jedzenia. Zatkaniu można jednak łatwo zapobiec. Przede wszystkim, zamontujcie w odpływie zlewu kratkę, która będzie zbierać zanieczyszczenia. Nigdy też nie wylewajcie do niego oleju po smażeniu - to najprostsza droga do powstania zatoru. Olej należy przelać np. do słoika i wyrzucić do śmieci. Warto też regularnie przeczyścić zlew za pomocą opisanej wyżej mieszanki, by uniknąć zatkania.