Chyba największe uprawy bazylii znajdują się Ameryce Południowej. W Azji z kolei uprawiano ją jeszcze przed naszą erą. Wieńce uplecione z bazylii znaleziono w egipskich piramidach. Do Europy przywiózł ją najprawdopodobniej Aleksander Macedoński. Najpierw trafiła na południe Europy, później, w XVI wieku do Europy Środkowej, m.in. do Polski. Ziele bazylii zawiera olejek eteryczny, tzw. olejek bazyliowy, który poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu. Ma działanie przeciwskurczowe, pobudza także wydzielanie soku żołądkowego. Niektórzy uważają, że może działać antydepresyjnie, poprawiać nastrój i dodawać sił. Jako przyprawy, bazylii używa się w postaci świeżych lub suszonych liści, ale także całego ziela, które ścina się w czasie kwitnienia. Najlepiej smakuje jako dodatek do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Najczęściej bazylii używa się w kuchni włoskiej. Ta przyprawa świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, jest przecież też głównym składnikiem pesto. Pozakulinarną ciekawostką jest fakt, że noszenie liści bazylii w portfelu, przyciąga do jego właściciela pieniądze. Bazylia zatrzymuje w domu szczęście, zapewnia jego mieszkańcom ochronę oraz przyciąga do nich miłość, szczęście i wierność.

Zajrzyjcie do naszego alfabetu ziół i poznajcie właściwości innych przypraw.