Nie wyobrażacie sobie sobotniego lub niedzielnego obiadu bez rosołu, ale ten nie zawsze wychodzi idealny? Jest na to banalnie prosty sposób. Wystarczy, że użyjecie jednego, dość nietypowego produktu, a wasza zupa już nigdy nie będzie mętna.

Warto wiedzieć, że przyczyną mętnego rosołu zazwyczaj jest częsty błąd, który polega na wrzucaniu mięsa od razu do gorącej wody. Wtedy białko zaczyna się błyskawicznie ścinać, przez co wywar przestaje być klarowny. Pamiętajcie więc, by wrzucać mięso do zimnej wody.

Prosty trik na klarowny rosół

Jeśli zauważycie podczas gotowania rosołu, że staje się on mętny, możecie w naprawdę łatwy sposób uratować swój wywar. Najpierw usuńcie z niego łyżką pływające szumowiny, a następnie obierzcie ziemniaka i wrzućcie go do zupy.

Wywar z tym warzywem gotujcie na maleńkim ogniu przez około 30 minut – po tym czasie należy wyłowić ziemniaka. Wchłonie on między innymi tłuszcz i sól, dzięki czemu rosół odzyska odpowiedni smak oraz konsystencję.

Inne sposoby na doskonały rosół

Dobrym sposobem na uratowanie mętnego rosołu jest także dodanie do niego ubitej piany z białek. Po wlaniu ich do zupy wymieszajcie całość i odczekajcie chwilę – do momentu, aż białko całkowicie się zetnie. Następnie pozostaje tylko wyłowienie go z zupy.

Kolejnym patentem na wyklarowanie rosołu jest dodanie cebuli, która przy okazji nada mu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Wrzućcie ją jednak w całości – w łupinie. Wcześniej musicie ją też opalić nad ogniem (np. kuchenką gazową lub za pomocą opalarki). Żeby uratować swoją zupę, możecie również wlać do wywaru szklankę bardzo zimnej wody (lub dodać kilka kostek lodu) – dzięki temu szybko stanie się przejrzysta i klarowna.