Piąty półfinał konkursu BlogerChef gościł 10-11 maja br. przewodniczący jury Mirek Drewniak w swoim królestwie – eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej. Blogerzy przygotowywali dania w stylu azjatyckim zarówno w sobotę, podczas konkursowych eliminacji, jak i w piątek podczas warsztatów kulinarnych.
Znamy już komplet finalistów
Do grona finalistów konkursu BlogerChef dołączyła Małgosia Jaszczyk, autorka bloga tapasdecolores.blogspot.com oraz deseru kokosowego z mango, pistacjami i limonką, który podbił serca jurorów. Spore uznanie zdobyła również azjatycka zupa z ananasa i chili oraz mus z kandyzowanego imbiru jaki zaprezentowała Anna Grzesiak, zdobywczyni drugiego miejsca.
Wieczór z drobiem QAFP
Spotkanie odbyło się w eleganckiej restauracji „Dworek” w Bielsku-Białej i skierowane zostało do blogerów kulinarnych oraz przedstawicieli mediów. Zaproszeni goście mieli okazję poznać podstawowe fakty dotyczące Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP dzięki prelekcjom ekspertów – Tomasza Sandomierskiego i Czesława Brzozowskiego. Katarzyna Szatkowska – dietetyk, poruszyła natomiast kwestię obecności i roli drobiu w racjonalnym odżywianiu. Filet z piersi kurczęcej i indyczej jest produktem niskotłuszczowym, lekkostrawnym, obfitującym w pełnowartościowe białko oraz witaminy nieobecne w większości innych produktów spożywczych, np. witaminę B12. Powinno zatem znaleźć swoje miejsce w diecie każdego z nas. – podkreślała.
Warsztaty kuchni azjatyckiej
Mirek Drewniak, zaprezentował zastosowanie mięsa drobiowego w autorskich daniach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Na oczach publiczności przygotował steki z indyka QAFP na maśle ghee, marynowane w mleczku kokosowym; filet z kurczaka w sosie teryaki, z curry, sokiem z limonki i nutą kolendry oraz drobiowe kotleciki w sezamie podawane na musie z melona, skropione emulsją z oleju sezamowego i sosu sojowego.
Gotował nie tylko szef kuchni, ale także uczestnicy pokazu. Przy specjalnie zaaranżowanych stanowiskach każdy z gości mógł stworzyć własne improwizowane danie z wykorzystaniem certyfikowanego drobiu oraz oryginalnych azjatyckich dodatków. Z możliwości tych skorzystała m.in. autorka bloga taniecsmakow.blogspot.com. Razem z Olgą [z bloga pannaporanek.blogspot.com] dopadłyśmy jedno stanowisko i szaleńczo zaczęłyśmy tworzyć nasze dzieło. Zrobiłyśmy kurczaka w sosie teriyaki z zieloną papryką, sezamem, makaronem ryżowym, tofu obtoczonym w chili i podanym na plasterkach świeżego melona. Muszę powtórzyć to nasze danie w domu, bo było pyszne i wszystkim smakowało. – Z entuzjazmem relacjonuje blogerka. Dziennikarze radia „Planeta” przygotowali kilka różnych dań. Wszystkimi chętnie podzielili się z zaciekawioną widownią.
Nietypowy pokaz sushi
Kolejnym punktem spotkania był pokaz sushi. Maciej Baniak, doświadczony sushi-master, opowiedział zebranym gościom o rodzajach tego popularnego japońskiego specjału i technikach jego przyrządzania. Pokazał też, że nie musi ono zawierać surowej ryby. W płatach nori i warstwie kleistego ryżu sprawnie zamykał chrupiące kawałki smażonego w panierce panko kurczaka. A potem to samo robili uczestnicy pokazu. Bardzo podoba mi się takie nietypowe sushi. Z surową rybą bym nie zjadł, ale z kurczakiem - bardzo chętnie. Przyznał jeden z gości.
Niespodzianka szefa kuchni
Mirek Drewniak przygotował dla pasjonatów gotowania jeszcze jedną atrakcję. Możliwość obserwowania jak wydaje się w restauracji „Dworek” kolację dla 50-ciu osób. Dla wielu wycieczka do kuchni była niesamowitym doświadczeniem i pierwszą okazją by zobaczyć jak pracują profesjonalni kucharze w profesjonalnej kuchni.
Finał już za miesiąc
Kolejne niespodzianki czekają na blogerów za miesiąc, podczas Wielkiego Finału konkursu. O tym, kto zostanie pierwszym w Polsce BlogerChef’em, przekonamy się już 22 czerwca. Pięciu finalistów zmierzy się o tytuł najlepszego w luksusowym obiekcie Columna Medica w Łasku k. Łodzi.
---
Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.
Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl, Dziennik Zachodni, babskie bielsko.pl, bb365.info, bielsko.biala.pl, 2bstyle.pl
Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Restauracja „Dworek”, kampania „Nowa jakość w drobiarstwie” realizowana przez KRD
Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, system jakości żywności QAFP, Krajowa Rada Drobiarstwa
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się też organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
Informacja prasowa
Komentarze