Kornik

Piekę chleb, bo lubię wiedzieć, co jem. Poza tym chleb pieczony w domu jest o wiele lepszy i smaczniejszy od bochenków kupowanych w sklepach. kolejnym argumentem jest przecudowny zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia. Jeśli mamy odpowiednio dużo cierpliwości i czasu to nie. oczywiście nie wszystko zawsze udaje się od razu, szczególnie na początku, ale efekt końcowy, czyli gotowy bochenek, wynagradza wcześniejszy wysiłek. Przede wszystkim smakiem, ale i czasem przydatności do spożycia. Lubię w chlebach pieczonych w domu to, że zawsze mogę skomponować to, co lubię, dodać ulubione ziarna czy orzechy i delektować się później smacznym chlebem bez zbędnych konserwantów i polepszaczy. Lubię chleby na mące orkiszowej, mają świetny, lekko orzechowy smak. ogólnie wolę pieczywo razowe niż to z mąki pszennej, choć smakowitą bagietką nie pogardzę:) Piekę sporo chlebów z dodatkami, np. chleb z figami i migdałami, wkrótce zabieram się do upieczenia chleba z cheddarem, rozmarynem i ziemniakami, sądzę, że będzie to pyszne połączenie smaków.

Bernika

Dlaczego piekę chleb? A dlaczego nie? Piekę, bo skoro tak wielu dookoła to robi to pomyślałam sobie, że to nie musi być wcale takie trudne. Więc spróbowałam, wyszedł i tak z mniejszymi czy większymi sukcesami pBernikaróbuję kolejnych wersji i przepisów. Poza tym taki własny domowy chleb to powod do dumy. A jesli smakuje domownikom to wogóle bajka. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ na razie moje chleby sa na bazie drożdży, a nie próbwałam jeszcze chlebów na zakwasie, bo to troszkę wyższa szkoła jazdy, czekam na wenę twóczą żeby do nich podejść. Ogólnie trudne nie jest, trzeba tylko chcieć.
Czym różni się chleb domowy od kupnego? Na pewno smakiem, sercem jakie zostało w niego włożone i nieważne czy ten chleb nam wyjdzie super czy średnio, to i tak jest najlepszy na świecie. No i zdrowy. Wiemy, co jemy. Na razie mój ulubiony chleb to pszenny z białej mąki pieczony w garnku. Tak eksperymentuję z chlebami z dodatkiem ziół, sera, a w kolejce czeka chleb z dodatkiem prażonej cebulki.

Dijey

Piekę chleb, bo lubię domowe smaki. Uważam, że smaku domowego pieczywa nie da się porównać z żadnym kupnym, nawet tym najlepszym. Chcę przyzwyczaić dzieci do takich smaków, żeby nie gustowały w pseudo wypiekach. Swoim chlebem obdarowuję przyjaciół i rodzinę - lubię to robić :) Czy pieczenie chleba jest trudne? I tak i nie. Nie, bo chleb to raptem woda, mąka i sól i to często tylko wymieszana a nie wyrabiana. Tak, bo robienie chlebów na zakwasie wymaga pewnej logistyki, po to by nie okazało się, że pieczemy chleb w środku nocy. Dla osób zapracowanych czy zagonionych zaplanowanie tego czasu może być trudne. Choc ja wierzę, że jak się chce, to można sobie to poukładać. Wystarczy sprobować, by poznać odpowiedź czym się różni chleb domowy od tego ze sklepu - smakiem, aromatem, konsystencją, bogactwem i różnorodnością.
Chleb uwielbiam. Cenię sobie najbardziej pełnoziarniste pieczywo, lubię je bardzo i na co dzień jadam ze smakiem. Jednak jeśli mam być szczera, to nie ma dla mnie nic lepszego niż drożdżowa chałka z masełkiem, popijana mlekiem. Wielu przepisów na chleb jeszcze nie próbowałam. Czy chodzi mi po głowie jakieś konkretne połączenie smaków? Chyba nie, choć z radością będę eksperymentować.

Zzewa

Chleb piekę bo bardzo lubię taki jeszcze ciepły i chrupiący najlepiej z domowym masełkiem. Niestety u mnie w sklepie ciepłego chleba się nie dostanie. Pieczenie chleba nie jest trudne choć przyznam, że piekę takie szybkie i łatwe wersje, które są również smaczne. Domowy chleb nie ma ulepszaczy tak jak te kupne i pod tym względem jest lepszy. Moim ulubionym chlebem jest pszenno żytni, choć lubię różne smaki i chleby z ziarnami. Osobiście nie piekę z ziarnami, bo moi domownicy takiego nie lubią. Jeśli chodzi o połączenie smaków to chciałabym wypróbować jaki byłby w smaku chleb z dodatkiem mięty, miętę dodaję do farszu do ruskich pierogów i mają super smak. Więc myślę, że chleb miętowy też byłby smaczny.