Czy ziemniaki mogą smakować jeszcze lepiej niż zwykle? Jeśli jesteście miłośnikami tego warzywa, na pewno często jecie je w formie puree, frytek, zapiekanek lub po prostu ziemniaczków do obiadu gotowanych w wodzie. Pokażemy wam, że można przyrządzić kartofle w taki sposób, żeby w 1 daniu połączyć przyjemną delikatność i miękkość maślanego puree z chrupkością dobrze upieczonych frytek. Ten sposób na gniecione ziemniaki stał się już trendem w Internecie, czas żebyście wypróbowali również go w swoich kuchniach. 

Chrupiące gniecione ziemniaki - jak zrobić?

Przygotowanie ultrachrupiących kartofli trzeba podzielić na 2 etapy. Na początek wyszorujcie i umyjcie pod bieżącą wodą tyle ziemniaków, ile potrzebujecie, w zależności od ilości osób przy stole. Możecie użyć młodych kartofelków lub starych ziemniaków. Jeżeli używacie tych drugich – oskrobcie je dodatkowo po wyszorowaniu tępą stroną noża z odstających, suchych skórek. Oczyszczone ziemniaki w mundurkach wrzućcie na osolony wrzątek i gotujcie 20 minut.

Gdy używacie młodych kartofelków wystarczy im ok. 15 minut. Po tym czasie warzywa nie będą zupełnie miękkie i o to właśnie chodzi. Odcedźcie je z wody, przestudźcie parę minut na talerzu, a potem połóżcie na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Nastawcie piekarnik na 200 stopni na grzanie góra–dół.

Drugi etap dotyczy przygotowania ziemniaczków przed pieczeniem. Każdy ciepły kartofel musicie teraz równomiernie spłaszczyć od góry, używając do tego zwykłej szklanki. Gniecione ziemniaki trzeba następnie posmarować rozpuszczonym masłem (możecie użyć w tym celu specjalnego pędzelka do żywności, wtedy masło będzie równomiernie pokrywać wierzch ziemniaków), potem wystarczy je oprószyć tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a na wierzch posypać dodatkowo parmezanem. Gniecione ziemniaki pieczcie ok. 35 minut, aż wytworzy się na nich rumiana i chrupiąca skorupka z sera. Po wyjęciu z piekarnika, warto je jeszcze przykryć warstwą świeżo posiekanego koperku albo lubczyku. Tak udekorowane są gotowe do serwowania. 

Jeśli chodzi o dokładne proporcje, to niżej podajemy sprawdzoną propozycję:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 70 g roztopionego masła
  • 1 pęczek świeżego koperku (możecie go zastąpić innym świeżym ziołem, np. lubczykiem, szczypiorkiem)
  • dowolna ilość tartego parmezanu (tyle, ile lubicie) 
  • przyprawy do smaku: mielona gałka muszkatołowa, sól i pieprz 

Chrupiące gniecione ziemniaki - z czym podać?

Tak naprawdę możecie je zjeść bez niczego, smakują wprost obłędnie dzięki parmezanowej skorupce i maślanemu wnętrzu. Natomiast, jeśli szykujecie obiad dla całej rodziny, podajcie je w towarzystwie ulubionych kotletów (w wersji wegetariańskiej mogą to być np. steki z kalafiora) oraz z sezonową surówką. Wiosną polecamy m.in. sałatkę z młodej kapusty, surówkę z marchewki lub sałatkę z ogórków małosolnych. Świetnie sprawdzi się tutaj także kiszona botwina albo kimchi