"Tutto Bene" to książka, która wyszła spod rąk pisarskiego duetu - Manuli Kalickiej oraz Zbigniewa Zawadzkiego. Tytuł tej kryminalnej powieści zabrał mnie do lekkiego, śródziemnomorskiego klimatu, a w ustach poczułam smak ulubionych, włoskich makaronów. 

Po kilku pierwszych zdaniach, musiałam otrząsnąć się i wrócić na warszawskie, dość popularne osiedle, zasiadając przy stoliku modnej restauracji.

W środku pachniało świeżymi ziołami, domowym makaronem i pasją kucharzy. 

Leniwie nawijałam na widelec makaron aglio olio, nie podnosząc wzroku znad książki usłyszałam dwa strzały.

W tym miejscu książka zamieniła się w lekki kryminał, przepełniony dobrymi dialogami, ciekawymi postaciami oraz fabułą, która może nie wciągnęła mnie tak jak bym tego chciała, ale mimo wszystko całą książkę z przyjemnością przeczytałam w jeden wieczór.

Odrobinę brakowało mi głównego bohatera, którego mogłabym kochać lub nienawidzić.

Zasadniczy komisarz Górzyański (którego nazwisko czytało się bardzo trudno), ma niezwykle leniwego psa, wspaniałą i wyrozumiałą rodzinę oraz wyjątkowy, rzadko spotykany w rzeczywistości przełącznik, oddzielający życie prywatne od zawodowego.

Młodziutka, bardzo niepewna siebie, czasami można odnieść wrażenie że lekko infantylna Zosia, jest zakochana na zabój w  szefie kuchni Grzegorzu Dolanie.

Przystojny kucharz jest niezwykłym smakoszem, który na pozór proste danie potrafi zamienić w wyjątkowy przysmak.

Niezwykłe zwroty akcji, powiewy świeżości w każdym rozdziale, ciekawe historie poboczne. 

To wszystko sprawia, że książka "Tutto Bene" jest idealnym wyborem na chłodny, zimowy wieczór, dla osób lubiących niezbyt mocne kryminały.

Świadomość czytelnika podpowiada zakończenie już od pierwszego spojrzenia na okładkę, pisarze też wielokrotnie napomykają o sprawcy całego zamieszania, czy ktoś już się domyśla? 

I przenosząc się do Włoch, zapraszam na pyszny makaron! ;)

"Pasta con tonno e pomodori"

Składniki:

500 g makaronu tagliatelle

2 puszki tuńczyka w oleju

1 spory pęczek natki pietruszki

800 g krojonych pomidorów

1 biała cebula

5 ząbków czosnku

spora szczypta soli morskiej

świeżo mielony, czarny pieprz

100 g kukurydzy

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, al dente.

Z puszek tuńczyka odlewamy olej prosto na patelnię, rozgrzewamy go i szklimy drobno posiekaną cebulę. 

Następnie dodajemy pokrojony pęczek natki pietruszki, starte ząbki czosnku oraz rybę.

Dusimy na niewielkim ogniu przez dziesięć minut, po czym dodajemy pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Po dwudziestu minutach sos mieszamy ze świeżym makaronem tagliatelle, posypujemy włoskim parmezanem, zamykamy oczy i... ;)