Powody wystawiania jedzenia na balkon zazwyczaj są prozaiczne: brak miejsca w lodówce oraz chęć oszczędzenia prądu. Z pozoru wydaje się to dobrym rozwiązaniem. Po co nadmiernie obciążać lodówkę, gdy na zewnątrz mamy sprzyjające warunki do chłodzenia żywności? Temperatury w okolicach zera wprost zachęcają do wyłożenia domowych zapasów na balkony czy tarasy. Można powiedzieć, że jest to wykorzystanie naturalnych czynników pogodowych, jak robili to nasi dziadkowie. 

Czym grozi trzymanie jedzenia na balkonie? 

Przechowywanie żywności na zewnątrz nie jest właściwe z kilku powodów. Jednym z nich są panujące tam temperatury, a dokładniej ich zmienność. Domowe urządzenia chłodzące zapewniają pokarmom stałe warunki, które korzystnie wpływają na ich stan. Każde większe wahanie temperatury może doprowadzić do zepsucia się pozostawionych na zewnątrz produktów. Jeżeli nie zorientujecie się w porę i zjecie je, zamiast wyrzucić – grozi wam poważne zatrucie pokarmowe

Innym czynnikiem, wpływającym na jakość oraz bezpieczeństwo dań oraz artykułów spożywczych, wystawianych na balkony, jest słońce, które nie tylko w okresie letnim potrafi zmienić temperaturę oświetlanych rzeczy.  Często w trakcie dnia jesteśmy poza domem, np. w pracy, i nie mamy kontroli nad tym, czy słońce akurat nie ogrzewa niebezpiecznie naszych zapasów. 

Warunki higieniczne, panujące na zewnątrz, to kolejna ważna kwestia. Powszechna obecność ptaków, takich jak gołębie i sroki, oraz kurzu, unoszącego się w powietrzu sprawia, że do niedokładnie zabezpieczonych produktów łatwo dostają się bakterie oraz brud, które mogą niekorzystnie wpłynąć na wasz układ pokarmowy i w rezultacie zdrowie. 

Jeśli już musimy wystawić zapasy na balkon, na co zwrócić uwagę? 

Jeżeli z jakichś powodów koniecznie musicie przechować jedzenie na zewnątrz, pamiętajcie o tym, by jak najlepiej je zabezpieczyć. Chodzi o szczelne zapakowanie produktów, co ochroni je przed brudem i ciekawskimi ptakami. Pamiętajcie też, żeby trzymać żywność na balkonie jak najkrócej to możliwe

Zwracajcie uwagę na zmieniające się temperatury. Jeżeli w prognozie pogody podawane jest ocieplenie, lepiej przenieście żywność do lodówki

Ułóżcie produkty na balkonie tak, by słońce nie miało do nich dostępu. Zazwyczaj któryś z rogów tarasu jest mniej doświetlony i w związku z tym ewentualnie, w drodze wyjątku będzie się nadawał do tego celu. Dobrym ekranem przeciwsłonecznym są również meble znajdujące się na balkonie.